Premierul Tudose și liderul Cartel Alfa, afirmații contradictorii după discuții

La finalul negocierilor avute miercuri, premierul Mihai Tudose și liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, au ieşit în faţa Guvernului şi au făcut declaraţii de presă, afirmaţiilor celor doi fiind contradictorii.

Premierul a susținut, după discuțiile cu liderul Cartel Alfa, că nu s-a convenit asupra renunţării transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, aşa cum cer sindicatele, şi că vineri vor fi discuţii cu toate confederaţiile sindicale.

„Plafonarea sporurilor este o discuţie pe care am avut-o cu reprezentanţii celor de la Cartel Alfa. Şi domniile lor au recunoscut că lucrurile au cam luat-o razna în domeniu”, a afirmat premierul.

Șeful Guvernului a spus că unii salariați încasează, pe lângă salariul de bază, până la 15 sporuri – sume care, de multe ori sunt greu de contabilizat.

„Nu s-a luat decizia renunţării la acest transfer (al contribuţiilor sociale – n.r.), găsim o soluţie de compensare”, a adăugat Tudose.

Totodată, Bogdan Hossu, a anunţat, după negocierile cu premierul că „a rămas stabilit să se ia în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar să se analizeze implicaţia acestei măsuri asupra legii de salarizare bugetară”.

Liderul Cartel Alfa a afirmat că va urma ca vineri dimineaţă la ora 10.00 toate confederaţiile sindicale să aibă o întâlnire cu premierul şi cu ceilalți miniștri pentru a rezolva acest aspect.

Legat de Legea 62 „a rămas să se realizeze un grup de lucru cu ministerele implicate şi să finalizeze un proiect de act normativ care să modifice Legea dialogului social”, a spus liderul sindical.

Câteva mii de persoane au protestat, miercuri, timp de patru ore, în Piaţa Victoriei, fiind nemulțumite de măsurile anunţate de Executiv, în special de transferul contribuţiilor de la angajator către angajat.

În jurul orei 12.30, câteva sute de oameni, membri ai Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, au plecat spre Ministerul Sănătăţii. Manifestația s-a încheiat în jurul orei 15.00.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS