Mii de sindicaliști ai Cartel Alfa au ieșit în stradă

Câteva mii de sindicalişti protestează în Piaţa Victoriei. Traficul în centrul Capitalei este blocat la această oră, iar restricțiile sunt valabile până la ora 16.30 – când se estimează că protestul se va încheia.

Mitingul – organizat de Cartel Alfa şi de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor – a început la ora 11.00. După 11.30, liderii sindicali au fost chemați la negocieri.

La protest participă poliţişti, angajaţi din sănătate sau transporturi – veniţi cu autocare sau microbuze din mai multe judeţe ale ţării. De asemenea, tot azi sindicaliștii pichetează Ministerul Sănătății.

Protestatarii scandează și afișează bannere pe care scria: „Nu sporurilor de 1%”, „Nu eliminării tichetelor de masă”, „Faceți din sănătate o prioritate” sau „Dreptul de a negocia nu se negociază”.

Pe lista revendicărilor Cartel Alfa se află oprirea transferului taxelor sociale ale angajatorului către angajat și deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la propunerea comună de modificare a Legii 62/2011 a celor cinci confederații sindicale înaintată guvernului.

De asemenea, nemulțumirile membrilor confederației vizează și Legea salarizării în sistemul public și Legea dialogului social.

Sunt așteptați 10 mii de bugetari, dintre care peste 3.000 de membri ai Federației ‘Solidaritatea Sanitară’.

O delegație a protestatarilor prezenți la mitingul din Piața Victoriei va fi primită la discuții la sediul Guvernului, începând cu ora 11:30.  Din delegația care a intrat la discuțiile de la Guvern fac parte: președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, liderul sindical al mecanicilor feroviari, Iulian Măntescu și președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS