Confidenţialitate

Premierul Poloniei: Polonia și România susțin embargoul pentru exportul de cărbune rusesc | AUDIO

Polonia și România susțin sancțiuni mai dure pentru Rusia, inclusiv un embargo pentru exportul de cărbune rusesc. Declarația îi aparține premierului polonez Mateusz Morawiecki, după ședința comună cu premierul Nicolae Ciucă desfășurată la Varșovia. Liderul guvernului de la Varșovia mai spune că deja a discutat cu Australia pentru import de cărbune.

„Am discutat, de asemenea, foarte mult despre conductele de transportat gazul, conducte care trec prin România sau despre depozitele de gaz din Marea Neagră. Construim împreună cu România o strategie pentru anii următori. Despre posibilitățile de obținere de gaz din alte surse, de exemplu din Azerbaidjan. Să ajungem în final să fim independenți de Rusia, care ia dolarii din Europa de Vest și-i bagă în mașina de război. Dorim să aducem cărbune din Australia”, a spus premierul Poloniei.

Citește și: Expert în securitate militară: „Soldații ruși au fost pregătiți să intre în Ucraina să se plimbe pe străzi, nu să preia controlul militar” | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Situația din Ucraina a fost subiectul central al discuțiilor. Atât România cât și Polonia susțin că întreg sistemul bancar rus ar trebui sancționat, nu doar șapte bănci ca până acum.

„Să-i chemăm din nou pe partenerii noștri din Uniunea Europeană să implementeze un pachet curajos de sancțiuni care într-adevăr să atingă economia rusească. Noi am ceut nu doar să se îndepărteze firmele rusești de la piața de capital, dar și de la sistemul SWIFT. Noi, cu domnul prim-ministru, suntem de acord că trebuie să fie sancțiuni pentru întregul sistem bancar din Rusia”, a adăugat Mateusz Morawiecki.

Citește și: Războiul din Ucraina, în a 8-a zi. Negocieri între Kiev și Moscova. Putin: „Demilitarizarea și statutul neutru” vor fi atinse

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a precizat țara noastră, dar și Polonia vor sprijini aderarea Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei la Uniunea Europeană.

„Împreună am decis să continuăm să sprijinim atât Ucraina, cât și Republica Moldova și Georgia în parcursul lor de aderare la Uniunea Europeană”, a spus Nicolae Ciucă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Sursa foto: Profimedia / NurPhoto / Shutterstock Editorial

Citește și: Ursula von der Leyen: Europa nu trebuie să mai depindă energetic de Rusia. UE caută soluții alternative | AUDIO