Confidenţialitate

Expert în securitate militară: „Soldații ruși au fost pregătiți să intre în Ucraina să se plimbe pe străzi, nu să preia controlul militar” | AUDIO

Rușii ar fi trebuit să se retragă din Ucraina în momentul în care au întâmpinat populație ostilă, spune la Europa FM expertul în securitate militară Hari Bucur Marcu.

El consideră că militarii ruși trimiși la război nu sunt în stare să mențină o localitate sub ocupație militară mai mult de o zi, două. Expertul în securitate militară Hari Bucur Marcu, în emsiunea Deșteptarea:

„Militarii ăștia ruși, majoritatea sunt militari în termen, fie rezerviști fie acum își fac stagiul militar, deci oamenii ăștia au fost pregătiți să intre în Ucraina să se plimbe pe străzi, eventual să tragă cu pușca dacă apre vreun inamic. Dar, mai departe, ca să preia controlul militar asupra unei localități, nu sunt pregătiți, pur și simplu. În același timp, capacitatea de distrugere a armatei rusești este fantastică, nimeni nu o contestă, dar prin distrugere nu obții victorie militară, obții fix asta, distrugere, și atunci ei asta fac în disperare, lovesc nediscriminator populație civilă ca să-i rupă moralul, să-i determine să se predea.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până acum, avansul militarilor ruși asupra capitalei Kiev și a orașelor Harkov, Chernihiv și Mariupol în ultimele 3 zile nu a avut mare succes, potrivit serviciilor de informații din Marea Britanie. Aceste orașe rămân în controlul Ucrainei, arată datele britanicilor.

În Harkov, continuă bombardamentele. Autoritățile locale spun că în doar 24 de ore 34 de civili ar fi fost uciși.

Orașul-port Mariupol pe de altă parte, aflat și el sub asediu, ar fi acum fără electricitate și rezerve de apă.

În ceea ce privește orașul Herson, port strategic la Marea Neagră, despre care au fost informații că ar fi fost cucerit, serviciile de informații din Regatul Unit spun că unele trupe rusești au intrat în oraș, dar că situația militară rămâne neclară.

Foto: Profimedia

Citește și: UE va aloca jumătate de miliard de euro ca ajutor pentru refugiații din Ucraina. „Hub” umanitar în România, anunță Ursula Von der Leyen

Citește și: Citește și:  Războiul din Ucraina, în a 8-a zi: Asaltul rușilor s-a intensificat, dar ucrainenii rezistă. Peste 2.000 de civili uciși