Confidenţialitate

Premierul Orban și miniștrii izolați nu au coronavirus

Grupul de Comunicare Strategică anunță că premierul Ludovic Orban, precum și membri ai Guvernului, au primit, marți, rezultatele testului pentru noul coronavirus (COVID-19), acestea fiind negative.

Șeful executivului încheie regimul de izolare de 14 zile și își va relua activitatea curentă la Palatul Victoria, alături de ceilalți membri ai echipei sale care s-au aflat în izolare.

Ludovic Orban a fost supus primei testări la 13 martie, după ce intrase în contact cu senatorul Vergil Chiţac, infectat cu COVID-19 după o deplasare în străinătate.

Premierul s-a autoizolat la Vila Lac 1, unde și-a desfășurat activitatea în această perioadă.

Bilanțul epidemic de COVID-19 a ajuns, luni, la 8 decese și peste 570 de infectări în România.

În schimb, 73 de pacienți s-au vindecat.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.223 de teste. În carantină instituționalizată sunt 5.066 de persoane. Alte 72.247 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Cu cele peste 500 de cazuri confirmate, România intră în rândul țărilor din zonele galbene. Dacă părăsesc granițele, persoanele din astfel de state sunt obligate să se autoizoleze timp de 14 zile.

La nivel național, începând de marți, toate internările pentru operații și investigații care nu sunt urgente se suspendă pentru 14 zile în toată țara. Totodată, în 48 de ore vor fi externați toți pacienții care nu reprezintă urgențe.

Spitalul Județean Suceava s-a închis, luni, după infectarea a zeci de medici cu noul coronavirus. Unitatea sanitară primește, lunar, mii de pacienți din regiunea Moldovei.

Ministerul Apărării face angajări rapide în sistemul medico-militar din toată țara, pentru o perioadă de șase luni. Toate informațiile vor fi publicate de fiecare unitate medicală pe site-ul propriu, dar și pe site-ul MApN, spune – la Europa FM – comandantul Spitalului Militar București, Florentina Ioniţă Radu.

Instalat pe terenul Institutului „Ana Aslan” de lângă București, spitalul militar de campanie („ROL 2”) va avea 132 de paturi pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID-19. Alte 26 de paturi de terapie intensivă sunt amenajate în interiorul unității „Ana Aslan”, a precizat comandantul Spitalului Militar de Urgenţă București, Florentina Ioniţă Radu.

De luni seară, au intrat în vigoare restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii pentru populaţie, conform recentei ordonanţei militare adoptate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Între orele 22.00 şi 6.00, autoritățile recomandă cetățenilor să se deplaseze spre și înspre serviciu cu legitimaţie, adeverinţă de la angajator sau declaraţie pe proprie răspundere.

Pe timpul zilei, sunt nerecomandate deplasările care nu sunt absolut necesare.

După ora 22.00, tot pe proprie răspundere, populația populația poate părăsi locuințele în caz de urgenţă medicală sau pentru plimbarea animalului de companie.

Într-un mesaj video, ministrul Justiției le cere procurorilor să combată drastic toate infracțiunile care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.

Invocând actuala stare de urgență, Cătălin Predoiu a emis o îndrumare pentru procurori „privind concentrarea pe infracțiunile care aduc atingere sănătății și siguranței cetățenilor, a faptelor care aduc atingere decretului prezidențial privind instituirea stării de urgență, a ordonanțelor militare, a hotărârilor Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență”. “Înțeleg, respectând independența procurorilor, să transmit un mesaj ferm către întreg Ministerul Public privind combaterea drastică a tuturor infracțiunilor care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor. În același timp, transmit un mesaj la fel de ferm către toți cei care, din neglijență sau cu intenție, încalcă prevederile decretului privind starea de urgență, ordonanțele militare și hotărârile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență”, a precizat ministrul.

„Fie respectați legea, fie o veți simți!”, a atras atenția Cătălin Predoiu.