Confidenţialitate

Premierul Nicolae Ciucă anunță relaxarea măsurilor în perioada sărbătorilor | VIDEO

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, la începutul ședinței de guvern de miercuri, că Executivul va aproba o serie de relaxări cu ocazia sărbătorilor de iarnă, odată cu prelungirea stării de alertă.

„Vom aproba hotărârea de guvern referitoare la prelungirea stării de alertă începând cu 9 decembrie și măsurile pentru sărbătorile de iarnă”, a declarat premierul la începutul ședinței.

„Faptul că sunt reglementate noi prevederi care prelungesc cu o oră programul diferitelor instituții și că s-a ridicat interdicția de circulație pentru anumit persoane ar trebui să fie un factor încurajator și pentru respectarea strictă a măsurilor. Înlesnirea unora dintre restricții trebuie să vină la pachet cu respectarea strictă a acestor reglementări”, a precizat apoi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Astfel, în nopțile de Crăciun şi Revelion, CNSU a propus ca restaurantele să nu mai aibă programul de funcţionare restricționat. Capacitatea de primire a clienților va fi însă limitată la 50%. În plus,  va fi obligatorie prezentarea certificatului verde COVID, a precizat seful DSU, Raed Arafat, marți.

În hoteluri și pensiuni vor fi primite şi persoanele testate, nu doar cele vaccinate sau trecute prin boală.

Va fi liber la petreceri în stradă de Revelion dar organizatorii vor avea obligaţia să supravegheze respectarea măsurilor de sănătate publică. Petrecerile private rămân însă interzise:

„Se permite să fie activități specifice nopții de Anul Nou, dar organizatorii au responsabilitatea să se asigure că se respectă măsurile de sănătate publică (…) nu există acolo impus un număr maxim.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii ar urma să fie eliminată. În exterior, masca de protecție va rămâne obligatorie doar în zonele aglomerate. Alături de certificatul sanitar, dovada testării recente va permite accesul în marile centre comerciale.

Vice-premierul Kelemen Hunor, cu explicații marți seară la postul public de televiziune despre relaxarea restricțiilor:

„Noi vorbim acum de o hotărâre de guvern care va stabili pentru următoarea perioadă de 30 de zile prelungirea stării de alertă și bineînțeles aceste măsuri, în funcție de evoluția situației din țară dar eu cred că în această lună așa rămâne, dacă nu se întâmplă ceva neprevăzut. După 1 ianuarie, bineînțeles vor fi noi discuții, cum se întâmplă de fiecare dată.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Coaliția de guvernare nu a reușit să ajungă la un acord prind bugetul, certificatul verde sau numirea prefecților | AUDIO