Confidenţialitate

Coaliția de guvernare nu a reușit să ajungă la un acord privind bugetul, certificatul verde sau numirea prefecților | AUDIO

Liderii PSD, PNL și UDMR nu au reușit să ajungă la un acord privind bugetul pe anul viitor, numirea prefecților sau certificatul verde nici în cea de-a două ședință a coaliției de guvernare.

Reuniunea de marți seară a fost sistată, iar președinții celor trei partide au mers la Cotroceni pentru a cere medierea șefului statului.

Liderii PSD, PNL și UDMR s-au întâlnit marți într-o nouă ședință a coaliției de guvernare, după ce luni nu au reușit să cadă de acord asupra mai multor puncte aflate în divergență, precum suprataxarea companiilor mari sau condițiile pentru impunerea certificatului verde.

După trei ore de discuții în contradictoriu în biroului lui Marcel Ciolacu de la Camera Deputaților, ședința s-a mutat la Palatul Cotroceni.

Deși au promis că nu va fi introdusă nicio taxă nouă în România, social-democrații și maghiarii de la UDMR au propus impunerea unei taxe de solidaritate pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste o sută de milioane de euro.

Liberalii s-au opus acestei idei, argumentând că măsura nu se regăsește în programul de guvernare.

Nici în privința certificatului verde nu s-a ajuns la un acord

Social-democrații și-ar dori ca documentul să fie valabil doar atunci când incidența cazurilor Covid-19 este mare, iar testele coronavirus să fie decontate de stat.

Liberalii au o viziune diametral opusă: certificatul să fie valabil pe toată durata pandemiei, iar cine nu se vaccinează în decurs de o lună să poată fi concediat.

Nu în ultimul rând, liderii coaliției trebuie să cadă de acord și asupra numirii prefecților.

Sunt două scenarii luate în calcul: fiecare partid să numească propriii prefecți în județele unde are și președinții de CJ sau, din contră, în județele cu președinți de CJ PSD, prefecții să fie la PNL și invers.

Autor: Cristian Citre

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: PSD vrea o creștere a salariilor pentru profesori și cadre medicale, liderul PNL spune că nu s-a discutat acest lucru în coaliție | AUDIO