Confidenţialitate

Premierul Cîţu asigură interimatul la Finanţe

Prim-ministrul Florin Cîţu preia, vineri seară, atribuţiile de ministru interimar al Finanţelor, informează Biroul de presă al Guvernului.

“Din această nouă funcţie, de ministru interimar, premierul a solicitat de la Ministerul Finanţelor execuţia bugetară pe toate capitolele la fiecare minister şi instituţie publică, pentru fiecare lună, precum şi cheltuielile de personal. Prim-ministrul a solicitat şi situaţia proiectelor de investiţii la cinci luni şi cât mai repede, la şase luni. Săptămâna viitoare, vor avea loc mai multe întâlniri pentru a debloca proiectele întârziate de la Ministerul Finanţelor”, a adăugat Palatul Victoria.

Florin Cîțu l-a destituit, săptămâna aceasta, pe liberalul Alexandru Nazare din postul de ministru.

”În primul rând, am făcut ce am promis. Am spus că voi face o analiză a tuturor ministerelor şi era normal să încep cu analiza ministerului unde eu am propus ministrul şi, dacă nu ai curajul să îţi faci propria analiză, atunci nu mai începi cu această analiză. Am făcut o analiză a acestui portofoliu, decizia am luat-o marţi. I-am spus domnului ministru (n.r. – Alexandru Nazare) să îşi dea demisia, am anunţat liderii coaliţiei. Aseară, m-a anunţat că nu îşi dă demisia şi am mers mai departe cu planul de revocare. (…) Este important ca proiectele (…) să continue într-un ritm alert, pentru că este nevoie de ele pentru România. Contează cel mai mult ca echipa guvernamentală să performeze, nu este vorba despre numele unui ministru x sau y, ci despre toată echipa, iar responsabilitatea mea este ca toată echipa să performeze. Iar atunci când văd că avem undeva dificultăţi în a performa nu voi da înapoi pentru a lua decizia cea mai bună pentru români”, a spus Florin Cîţu.

Șeful executivului a reamintit că este atributul premierului să revoce miniştrii, afirmând că va continua să facă analiza ministerelor. ”Eu fac analiza şi în momentul în care am o analiză voi anunţa membrii coaliţiei şi pe urmă mergem mai departe”, a menţionat premierul.

Președintele Klaus Iohannis a acceptat demiterea.

“Cred că este bine să vedem lucrurile într-o notă realistă, Guvernul are tot sprijinul partidului şi are tot sprijinul coaliţiei din care a rezultat, iar dacă premierul a considerat că este necesară schimbarea unui ministru înseamnă că a făcut o evaluare şi ştie ce face. Premierul este cel care ştie cum funcţionează Guvernul şi până la urmă premierul este responsabil pentru buna funcţionare a Guvernului. Are tot dreptul să schimbe echipa când crede că lucrurile pot merge mai bine”, a spus şeful statului, vineri, înainte de participarea la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări de la Sofia.

Klaus Iohannis a adăugat că “Guvernul are tot sprijinul partidulului [PNL – n. red] , în contextul unei rupturi dintre premier şi conducerea formațiunii ca urmare a remanierii lui Alexandru Nazare din funcţia de șef al Finanţe.

Revocarea este strâns legată de lupta pentru putere din interiorul PNL.

Potrivit mai multor surse din partid, dincolo de declarațiile oficiale, premierul a fost extrem de nemulțumit de poziția ministrului, care a transmis că nu este de acord cu alocări de bani preferenţiale în funcţie de opţiunea primarilor pentru un candidat sau altul.

Florin Cîțu a mai fost ministru al Finanțelor în guvernarea condusă de Ludovic Orban.