Premieră la Teatrul Act: „Moș Nichifor” cu Marcel Iureș și Ruxandra Maniu – FOTO

Luni, 4 februarie 2019, are loc premiera spectacolului „Moș Nichifor”, după Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija, cu Marcel Iureș și Ruxandra Maniu.

„Moș Nichifor” este un spectacol despre întâlnirea dintre două generații. Vom putea urmări confruntarea între două feluri de a vedea lumea: „una conservatoare, ironic-tradiționalistă și una modernă, agresivă în fragilitatea ei”, transmite echipa care a gândit punerea în scenă.

Spectacolul este realizat după „Moș Nichifor Coțcariul” de Ion Creangă, povestire publicată în revista „Convorbiri literare” la 1 ianuarie 1877 și al cărei început ne introduce într-un spațiu ce ne cucerește prin replici pline de umor între care au fost strecurate gânduri filosofice:

„Moș Nichifor nu-i o închipuire din povești, ci e un om ca toți oamenii; el a fost odată, când a fost, trăitor din mahalaua Țuțuenii din Târgul Neamțului, dinspre satul Vânătorii Neamțului. (…) Moș Nichifor era harabagiu. Căruța lui, deși era ferecată cu teie, cu curmeie, însă era o căruță bună, încăpătoare și îndemânatică. (…)Moș Nichifor nu era dintre aceia care să nu știe „că nu-i bine să te pui viziteu la cai albi și slugă la femei”; el știa și aceasta, dar iepele erau ale lui, și, când le grijea, grijite erau, iar când nu, n-avea cine să-i bănuiască. Moș Nichifor fugea de cărăușie, de-și scotea ochii; el se ferea de ridicături, pentru că se temea de surpătură.”

Opera lui Ion Creangă are și o puternică dimensiune erotică, pe lângă umor și surprinzătoarea filosofie, iată un alt unghi și o abordare care ne poate convinge să acceptăm invitația Teatrului ACT la acest spectacol: „Oralitatea lui provocatoare a trecut în proză distilându-se într-o dramaturgie aluzivă, insinuantă și plină de umor.”

Primele reprezentații sunt programate în serile de 4, 5, 6 și 7 februarie de la ora 19.30. Alte două vor avea loc pe 12 și 18 februarie, de asemenea, de la ora 19.30.

"<br "<br "/


Moș Nichifor

după „Moș Nichifor Coțcariul” de Ion Creangă

Distribuţie: Marcel Iureș și Ruxandra Maniu

Regizor: Alexandru Dabija

Costume: Manuela Pungan

Durata: 1 h 10 min (fără pauză)

Preț bilete: Cat. I – 75 lei / Cat. II – 60 lei

/></p>
<p><img loading= " "

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS