Prelungirea stării de urgență în Franța, în dezbaterea legislativului de la Paris

La propunerea guvernului francez, legislativul de la Paris va dezbate, astăzi, prelungirea stării de urgență la nivel național, măsură instituită după sângeroasele atacuri de vinerea trecută.

Toate cele 129 de persoane ucise în atentate au fost identificate de legişti.

Procurorii parizieni verificau – aseară – dacă printre suspecţii lichidaţi în operaţiunea antiteroristă din suburbia Saint-Denis se află Abdelhamid Abaaoud, belgianul de origine marocană care este considerat creierul atentatelor care au îndoliat Franța.

Vizat a fost un comando ce plănuia să atace cartierul financiar La Defense.

Preşedintele francez Francois Hollande a cerut, ieri, populaţiei să nu cedeze ‘temerilor’ şi, totodată, ‘stigmatizării’, la care riscă să fie expuşi imigranţii.

Psihologi citaţi de presa franceză au atras atenţia că, în contextul evenimentelor din ultimele zile, populaţia ar putea suferi pe termen lung de stres post-traumatic.

Germania avertizează că, în Europa, sunt posibile şi alte atentate plănuite de jihadiştii grupării Stat Islamic, care au revendicat recente atacuri sângeroase cu bombă comise la Beirut şi Ankara, plus doborârea unui avion rus cu peste 200 de oameni la bord în peninsula Sinai.

Publicaţia germană Der Spiegel scria, ieri, că G7 – grupul celor mai industrializate şapte state ale lumii – are în plan să înăsprească reglementările referitoare la monedele digitale, despre care există suspiciunea că sunt folosite de Statul Islamic pentru transferul secret de fonduri.