Confidenţialitate

Precizări ale Poliţiei de Frontieră privind ieşirea din România cu un copil. Care sunt documentele de călătorie necesare

Se apropie sezonul vacanțelor iar polițiștii de frontieră vin cu detalii legate de documentele necesare pentru minori pentru trecerea graniței.

Acordul părintelui lipsă sau acordul ambilor părinți – în cazul în care minorul călătorește cu rudele familiei – sunt obligatorii, transmit autoritățile.

Anul acesta polițiștii de frontieră au întrerupt călătoria pentru aproape 880 de minori pentru că însoțitorii lor nu aveau documentele corecte.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă sunt însoțiți doar de unul dintre părinți, minorii care au peste 14 ani și călătoresc în afara țării vor avea nevoie de un document de călătorie valabil – pașaport sau carte de identitate și acordul celuilalt părinte. În cazul în care sunt însoțiți de o altă persoană, minorii vor avea nevoie de acordul ambilor părinți.

Minorii de peste 16 ani pot călători singuri, însă vor avea nevoie de un document de călătorie valabil și acordul ambilor părinți.

Cei care însoțesc minorii și nu sunt părinții acestora nu vor avea nevoie de cazier în format fizic pentru că va fi verificat de polițistul de frontieră.

Acordul părinților se face doar printr-o declarație notarială. Un model este de găsit pe site-ul poliției de frontieră.

Actele sunt necesare și la călătoria cu avionul. Chiar dacă suntem în Schengen cu granițele aeriene iar acum se poate merge direct către poarta de îmbarcare, autoritățile atrag atenția că vor exista controale punctuale pentru verificarea documentelor în cazul celor care călătoresc cu minori.

În această lună, polițiștii de frontieră au întors din drum aproximativ 150 de minori pe motiv că însoțitorilor acestora le lipseau documentele necesare.

Sursa foto: Shutterstock