Confidenţialitate

Pragul de la care o companie poate fi considerată microîntreprindere ar putea să scadă la 500.000 de euro. Care ar fi urmările | AUDIO

Propunerea Ministerului Finanțelor de a scădea de la 1 milion la 500 de mii de euro pragul de la care o companie poate fi încadrată ca microîntreprindere nu va aduce prea mulți bani la buget, așa cum mizează statul.

Reprezentanții IMM-urilor spun că sunt puține companii afectate de această modificare: 8000 la nivel național. Iar multe dintre ele s-ar putea diviza pentru a evita încadrarea într-o nouă categorie de impozitare.

În prezent, este încadrată ca microîntreprindere orice companie care până la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent realizează venituri ce nu depășesc 1 milion de lei.

Guvernul vrea ca acest prag să scadă la 500 de mii lei și odată cu acest prag, se modifică și impozitarea. Astfel, companiile cu o cifră de afaceri de peste 500 de mii de lei vor plăti un impozit de 16% din profit, în loc de 1% din cifra de afaceri.

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România: „Nu foarte multe microîntreprinderi pot fi afectate”

L-am întrebat pe Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România ce înseamnă noua măsură pentru IMM-uri și câte companii vor fi afectate.

„Scăderea pragului de la un milion la 500.000 de euro nu e un semnal foarte pozitiv pentru mediul de afaceri. Altfel, nu foarte multe microîntreprinderi pot fi afectate. Din calculele noastre, aproximativ 8000 de microîntreprinderi care aduceau la bugetul de stat aproape 350 de milione de lei. Nu știu dacă din impozitul pe profit acești 350 de milioane de lei vor ajunge la stat”, a explicat Florin Jianu.

Florin Jianu: „Trebuie să vedem dacă aceste microîntreprinderi se vor sparge pentru a fi sub pragul de 500.000 de euro”

Florin Jianu spune că impozitarea ar trebui să înceapă de la cel mai mare la cel mai mic angajator și atrage atenția că unele companii ar putea apela la diverse metode pentru a evita încadrarea într-o nouă categorie de impozitare.

„Trebuie să vedem dacă se vor crea mai multe microîntreprinderi, dacă aceste microîntreprinderi se vor sparge pentru a fi sub pragul de 500.000 de euro. Dacă, spre exemplu, avem o microîntreprindere care are o cifră de afaceri de 600-700 de mii de euro, se creează două microîntreprinderi care vor avea tot nivel de impozitare de 1% sau de 3%, deci vor fi sub pragul de 500.000 de euro. Dar să știți că mare evaziune nu s-a creat nici la microîntreprinderi, nici la acest prag de 500.000 și un milion de euro”, a adăugat Florin Jianu.

Scăderea plafonului pentru microîntreprinderi ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: ANAF începe controale la persoanele fizice: „Nu vom sări nimic. Vor exista lunar cel puțin 70 de echipe de control” | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.