Confidenţialitate

Populația Chinei a scăzut în 2022, pentru prima dată după 60 de ani

Pentru prima dată după 60 de ani, populaţia Chinei, cea mai populată ţară din lume, a scăzut în 2022, arată datele publicate marți de Biroul naţional de statistică, notează agenția France Presse.

China ar putea avea doar 587 de milioane de locuitori în 2100, potrivit celor mai pesimiste proiecţii ale unui studiu al Academiei de Ştiinţe Sociale din Shanghai, actualizat anul trecut.

În total, anul trecut au fost înregistrate 9,56 milioane de naşteri, care nu au compensat cele peste 10 milioane de decese, arată datele oficiale.

Prin urmare, populaţia Chinei a scăzut cu aproximativ 850.000 de persoane anul trecut.

Este o premieră istorică de la începutul anilor 1960, anunță Biroul naţional de statistică într-un raport.

Această descreştere din 2022 se explică în special prin costul vieţii care a crescut brusc, prin nivelul de educaţie mai ridicat al femeilor care întârzie să aibă un copil sau chiar prin lipsa dorinţei generaţiilor tinere de a avea un copil.

Împreună cu îmbătrânirea, scăderea populaţiei, în special a numărului de persoane care lucrează, ar trebui să aibă consecințe profunde asupra economiei chineze timp de câteva decenii. Numeroase autorităţi locale au lansat deja măsuri pentru a încuraja cuplurile să aibă copii.

Metropola Shenzhen din sudul Chinei, de exemplu, a oferit prime la naştere de până la 1.370 de euro şi alocaţii plătite până când copilul împlineşte trei ani.

O altă provincie din estul țării acordă 158 de zile de concediu de maternitate, cu două luni mai mult decât norma naţională, de la primul copil.

Foto: Shutterstock

Citește și: China a redeschis granițele pentru turiștii străini, pentru prima oară de la începutul pandemiei