Confidenţialitate

Ponturi pentru o friptură suculentă făcută foarte simplu la tigaie sau pe plită

În această duminică, la Europa FM chef Adi Hădean oferă câteva ponturi pentru o friptură suculentă făcută foarte simplu la tigaie sau pe plită.

Recomand să folosiți bucăți groase de carne, prin gros înțelegând minim 4 centimetri, maxim 10. Ce e peste asta se califică mai bine pentru cuptor. Să presupunem că avem o felie de antricot cu grosimea de 4 centimetri. Ce puteți face pentru ca ea să se gătească bine e să o lăsați afară din frigider pentru măcar 30 de minute.

O bucată de carne poate fi friptă bine și dacă e congelată, s-a constatat mai nou, dar e mai complicat. Să rămânem la lucruri simple. Carnea noastră, presărată cu sare grunjoasă și piper abia zdrobit, eventual stropită cu puțin ulei și masată șor cu cimbrișor sau rozmarin, se va încălzi treptat până la temperatura mediului.

Asta e important pentru că astfel nu trebuie să întorci friptura decât o singură dată, întorsul fripturii în tigaie fiind problematic dacă nu ești antrenant corespunzător, și nu mă refer la cum să întorci friptura ci cât de des și de câte ori. O singură dată e mai bine, pentru început. Stropești tigaia cu puțin ulei și lași să se încingă până când sfârâie dacă atingi carnea de ea.

Așezi carnea frumos și-i dai pace 4 minute. O întorci și o mai lași patru minute apoi o scoți din tigaie, o pui pe farfurie și o lași să se odihenască, descoperită, alte 6-8 minute. N-ai grijă, nu se va răci atât de tare încât să nu-ți placă.

Dacă ai o bucată de carne mai groasă, folosește și un termometru cu sondă, pe care-l introduci în centrul bucății de carne. Oprești gătirea la temperatura care-ți convine, conform graficelor de care e plin internetul.