Confidenţialitate

Polonia raportează scurgeri suspecte la una dintre conductele mari prin care Rusia livrează țiței Europei

Scurgeri suspecte la una dintre cele mai mari conducte de petrol din lume, prin care Rusia livrează Europei aproximativ 3,2 milioane de tone de țiței pe lună. Avaria a fost raportată de Polonia.

Operatorul polonez PERN a detectat scurgerea marți seară, iar până la acest moment nu au fost descoperite cauzele care afectează una dintre cele două linii. Cealaltă funcționa normal, mai precizează autoritățile poloneze citate de agenția de presă Reuters.

Secțiunea avariată se afla la aproximativ 70 de kilometri de orașul Plock din centrul Poloniei.

Conducta Drujba asigură Europei peste 3,2 milioane de tone de țiței pe lună, și doar Ungariei peste 65% din necesarul de petrol.

Companie poloneză dă asigurări că se iau măsurile prevăzute în astfel de situații.

„Principalul obiectiv în acest moment este să identificăm scurgerea și să o oprim”, spune un oficial de la Varșovia.

Oleoductul este unul dintre cele mai mari din lumea și furnizează petrol din Rusia către multe țări din Europa: Ungaria, Cehia, Austria, Ungaria, Slovacia și Polonia.

Germania și Polonia și-au anunțat intenția de a schimba furnizorul de petrol de anul viitor, deci să renunțe la țițeiul rusesc.

Scurgerea suspectă de petrol vine la doar câteva săptămâni de la avariile raportate la conductele de gaze Nord Stream, considerate de Occident sabotaj din partea Rusiei, iar de Kremlin sabotaj din partea Vestului.

Citește și: Fost ministru al Energiei: Întreaga regiune, inclusiv România, va fi afectată de întreruperea exporturilor de electricitate din Ucraina | AUDIO

Foto: Shutterstock