Confidenţialitate

Fost ministru al Energiei: Întreaga regiune, inclusiv România, va fi afectată de întreruperea exporturilor de electricitate din Ucraina | AUDIO

Întreruperea exporturilor de energie electrică spre Europa de către Ucraina, în urma atacurilor de luni ale Rusiei, va afecta întreaga regiune, inclusiv România, spune la Europa FM, fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu.

Au fost moment în care, noi am importat chiar și 10% din consum, spune expertul în energie:

„Afectează întreaga regiune vă dați seama, o reducere pe partea de producție în regiune înseamnă presiune mai mare pe celelalte capacități care operează. Întreaga regiune este afectată, în ce măsură vom vedea. 

-Știți ce cantitate de energie importam noi?

Depinde de la o oră la alta, de la o zi la alta, au fost și zile în care am importat și 10% din consum, în general în zilele în care energia eoliană a fost la un nivel scăzut în România.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vă reamintim, cele aproximativ 100 de rachete lansate luni de Rusia către Ucraina, din care jumătate au fost interceptate, au avut ca ținte obiective energetice.

11 obiective de infrastructură critică din 8 regiuni ale țării vecine au fost distruse de rachetele de precizie lansate de Federație, inclusiv din Marea Neagră.

Așa că  luni seară, Guvernul de la Kiev a decis ca de marți să oprească exportul de electricitate în Europa pentru a echilibra sistemul național, grav  avariat.

Atacurile Rusiei de luni au reprezentat pentru Ucraina cel mai grav atentat la securitatea sa energetică de la începutul războiului, a explicat luni seară, la un post de televiziune, ministrul ucrainean al Energiei.

Sistemul energetic al Ucrainei a fost conectat la cel european după izbucnirea răzbiului, dar exporturile au început în vară.

Herman Galushchenko a explicat că exportul de electricitate a ajutat Europa să-și reducă dependența de energia rusească și de aceea acum Rusia distruge prin atacuri sistemul energetic al Ucrainei.

Citește și: Aeronautica Republicii Moldova: Niciun avion nu se afla în calea rachetelor rusești. Fost șef al Aviației: Dacă decolau sau aterizau puteau fi afectate | AUDIO

Foto: Shutterstock