Confidenţialitate

Polonia este este gata să livreze Ucrainei tancuri Leopard, anunță președintele Andrzej Duda

Polonia a anunțat că este este gata să livreze Ucrainei tancuri Leopard în cadrul unei coaliţii internaţionale. Anunțul a fost făcut de preşedintele polonez. Ar fi primele tancuri de fabricație occidentală pe care Kievul le-ar primi după declanșarea invaziei rusești.

Ucraina a solicitat tancuri occidentale inca de la începutul invaziei rusești dar până acum partenerii săi din Vest i-au furnizat doar tancuri sovietice recondiționate sau modernizate.

Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat că țara sa va preda Ucrainei o companie de tancuri Leopard, respectiv 14 bucăți. Varsovia  a cumpărat peste 100 de tancuri Leopard 2A4 la începutul anilor 2000 pe care ulterior le-a modernizat, creând noul model „2PL”.

Tancul are un motor de 1.500 de cai putere, având o autonomie operațională de 300 până la 500 de kilometri, un tun principal cu calibrul de 120 de milimetri și este protejat de blindaj compozit, compus din straturi de ceramică, oțel și straturi elastice.

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba i-a cerut Germaniei să livreze Ucrainei tancuri Leopard, cu ocazia vizitei omologului său german Annalena Baerbock la Harkov.

„Cu cât mai mult întârzie o astfel de decizie, cu atât mai multe victime vor fi, mai ales printre civili”, a spus Kuleba. La rândul său, consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak consideră că Ucraina poate câştiga războiul dacă statele occidentale i-ar oferi mai multe arme, în special sute de tancuri grele si rachete cu o rază de acţiune de peste 100 de kilometri care ar permite partii ucrainene să lovească depozitele armatei ruse.

Recent, preşedintele lituanian a anunţat livrarea către Ucraina a unor sisteme antiaeriene Zenit şi muniţiilor necesare.

De asemenea, Canada va cumpăra un sistem de apărare antiaeriană NASAMS din Statele Unite  și îl va dona Ucrainei pentru contracarea bombardamentelor masive ruseşti care vizează infrastructura critică ucraineană.

Și alte ţări precum Statele Unite, Norvegia, Spania, Germania şi Franţa au furnizat deja sisteme antiaeriene Kievului.

Foto: Shutterstock

Citește și: Radu Hossu, despre Soledar: Este bătălia pentru Donbas. Sloviansk-Kramatorsk, 2 orașe foarte importante în apărarea regiunii. Dacă le cuceresc rușii, cuceresc Donbasul | VIDEO