Confidenţialitate

Polonia, condamnată marți de CEDO pentru nerecunoașterea cuplurilor de același sex | AUDIO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat marți – 12 decembrie 2023 – Polonia pentru că nu recunoaște cuplurile de același sex. 5 cupluri poloneze ale căror căsătorii au fost refuzate de autoritățile locale au adus cazul în fața Curții de la Strasbourg. Înaintea Poloniei, anul acesta CEDO a condamnat pentru același motiv și România, Ucraina, Bulgaria si Rusia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cazul a fost adus în fața Curții Europene a Drepturilor Omului de către cinci cupluri poloneze care au spus judecătorilor europeni că au fost „dezavantajate de lipsa recunoașterii oficiale a relației lor”, de exemplu în ceea ce privește impozitarea, drepturile sociale sau drepturile familiale. CEDO le-a dat dreptate.

Înaintea Poloniei, Rusia, Bulgaria, Ucraina și România au fost condamnate de CEDO pentru același motiv anul acesta.

Întrebat de jurnaliști despre decizia CEDO referitoare la parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex, liderul PNL Nicolae Ciucă a răspuns: „Partidul Național Liberal va susține în continuare familia, familia tradițională, credința în Dumnezeu și patriotismul”.

Și Marcel Ciolacu a precizat pentru EuropaFM, într-un interviu cu Ioana Ene Dogioiu, că societatea românească nu este pregătită să recunoască aceste cupluri.

Marcel Ciolacu: „Nu e pregătită societatea românească”.

Ioana Ene Dogioiu: Și ce facem cu decizia CEDO 25 martie?

Marcel Ciolacu: „Nu este nici prima, nici ultima care condamnă. România a fost condamnată și pentru tratamentul din închisori. Nu este una dintre prioritățile mele”.

Amintim, România trebuie să prezinte până pe 25 martie propunerile de măsuri în urma deciziei CEDO referitoare la recunoașterea și protecția legală a cuplurillor formate din persoane de același sex.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Marcel Ciolacu, despre decizia CEDO referitoare la parteneriatul civil: Nu este pregătită societatea românească | AUDIO