Confidenţialitate

Marcel Ciolacu, despre decizia CEDO referitoare la parteneriatul civil: Nu este pregătită societatea românească | AUDIO

România trebuie să prezinte până pe 25 martie propunerile de măsuri în urma deciziei CEDO referitoare la recunoașterea și protecția legală a cuplurillor formate din persoane de același sex. România nu este pregătită să accepte parteneriatul civil, spune premierul Marcel CIOLACU. Dă de înțeles că România nu va respecta decizia CEDO. Declarația a fost făcută în exclusivitate la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Marcel Ciolacu: „Nu e pregătită societatea românească”.

Ioana Ene Dogioiu: Și ce facem cu decizia CEDO 25 martie?

Marcel Ciolacu: „Nu este nici prima, nici ultima care condamnă. România a fost condamnată și pentru tratamentul din închisori. Nu este una dintre prioritățile mele și, repet, nu cred că România este pregătită în acest moment”.

Ioana Ene Dogioiu: Deci nu veți…

Marcel Ciolacu: „Nu sunt un om obtuz. Eu nu am nicio reținere. Am prieteni care au relații cu un alt bărbat. Nu am nicio problemă. Dar eu vorbesc acum din punct de vedere de prim-ministru”.

Ioana Ene Dogioiu: Deci Guvernul României încalcă Hotărârea CEDO?

Marcel Ciolacu: „Repet, nu este nici prima, nici ultima. Dar eu consider că societatea românească încă nu este pregătită pentru acest lucru”.

Interviul integral cu premierul Marcel Ciolacu poate fi ascultat în această seară, la emisiunea Piața Victoriei, de la ora 18:00.

Reacția lui Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării

Nerespectarea deciziilor CEDO poate duce la sacțiuni dure pentru România, spune la Europa FM – președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos.

„În consecință, este o procedură de monitorizare a implementării deciziilor CEDO și consecințele pot ajunge până la suspendarea dreptului de vot a României în Consiliul de Minisștri, adică în Consiliul Europei. Aici rămâne de văzut pentru că există o structură la nivelul Consiliului Europei de monitorizare a implementării deciziilor CEDO. Noi putem să declarăm că suntemdeja în an electoral în acest moment și cred că această ecizie și dezbatere trebuie a fi amânată după anul electoral care urmează pentru noul Parlament în anul 2025”, a spus președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Da, România nu a pus încă în aplicare decizii precum cea legată de condițiile din penitenciare. E de întețeles, investițiile nu se pot face de pe o zi pe alta. Dar – în cazul respectării drepturilor pentru cuplurilor formate din persoane de același sex – este vorba de o „simplă” decizie politică, mai spune Csaba Asztalos.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Dar în cauza … și alții în această speță a parteneriatului civil este vorba doar de voința Parlamentului și nu de construcția de penitenciare sau mai știu eu ce care presupun alte resurse. Este simplu vorba despre faptul că există prejudecăți în societate, iar Parlamentul, partidele politice nu sunt pregătite să înfrunte aceste prejudecăți și să explice electoratului că parteneriatul civil este un standard minim care nu reprezintă pericol asupra societății”, mai spune Csaba Asztalos.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Marcel Ciolacu, pentru Europa FM: Toată conducerea de la ANAF și vamă să fie schimbată. Șefii să-și facă echipele / Joi intrăm în ședința de Guvern cu 6 OUG care vizează reducerea evaziunii fiscale | AUDIO