Confidenţialitate

Politico: De ce primesc românii medicamente noi la doi ani după nemți?

„Care piață unică? De ce primesc românii medicamente noi la doi ani după nemți” – este titlul unei analize a platformei online POLITICO. Analiza arată că, de fapt, nu toți pacienții din Uniunea Europeană sunt egali atunci când vine vorba de tratamentul cu medicamente de ultimă generație. În România, spre exemplu, tratamentele noi ajung mult mai târziu. Comisarul european pentru Sănătate a propus o reformare a pieței farmaceutice – un proces de durată, însă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Piața unică se află chiar în centrul Uniunii Europene. Dar când vine vorba de medicamentele care salvează vieți – fiecare țară este pe cont propriu, arată analiza POLITICO.

Pacienții nu au la dispoziție aceleași medicamente atunci când se luptă cu o boală: un doctor român așteaptă în medie doi ani pentru a prescrie același medicament de ultimă generație spre deosebire de un mdic din Germania.

În cazul unor boli grave, cum este cancerul, această perioadă face diferența dintre viață și moarte.

„Pacienții din statele membre occidentale și din cele mai mari au acces la 90% din medicamentele nou aprobate. În statele membre estice și mai mici, această cifră este de până la 10%”, declara, în aprilie, comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides. Găsea situația inacceptabilă.

A propus o reformare a pieței farmaceutice, cu intenția de a sancționa companiile care nu lansează produsele în toate cele 27 de țări membre într-un termen de doi ani.

Între soluțiile luate în calcul: evaluarea unui tratament nou în comun, la nivelul Uniunii în loc de 27 de dosare naționale pentru fiecare medicament, cum se întâmplă acum. Numai că o primă evaluare comună este posibilă abia în 2025.

Propunerile de reformă se lovesc de un lobby puternic al companiilor pharma care vor să descurajeze deciziile luate la nivel comunitar.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministerul Sănătăţii va înfiinţa o autoritate de verificare a modului în care sunt oferite serviciile medicale