Confidenţialitate

Poate un TV Smart să ia viruși? (P)

Răspunsul scurt este da, un TV Smart poate lua viruși și malware. Cei mai mulți dintre noi nu ne dăm seama că dispozitivele noastre inteligente din casă sunt la fel de vulnerabile la viruși și programe malware precum telefoanele și computerele noastre. De fapt, în ultimii ani, mărci de televiziune diferite au raportat că televizoarele produse au fost infectate de malware și viruși ai televizoarelor inteligente.

Cum intră un virus într-un televizor inteligent?

Într-un tweet, care a fost retras de atunci, producătorul de televizoare Samsung i-a sfătuit pe utilizatorii săi Smart TV să scaneze televizoarele pentru a detecta amenințări de securitate și viruși.

Printre modurile în care televizorul tău ar putea obține un virus sunt descărcarea laterală a unei aplicații externe, introducerea unui stick USB infectat în televizor sau un fișier de instalare care este înlocuit cu ransomware folosind un tip de atac de tip „man-in-the-middle”. În plus, funcțiile încorporate, precum microfonul de pe televizorul inteligent, ar putea fi compromise și utilizate pentru a asculta conversațiile.

Ar trebui să îmi fac griji?

Deși un virus pe televizorul inteligent poate părea un motiv de îngrijorare, nu ar trebui să fie. Nu sunt obișnuite, deoarece nu este ușor să creezi viruși care funcționează pe televizoare. Multe televizoare vin cu unele caracteristici native care fac dificil pentru dezvoltatori să creeze programe malware și amenințări similare care pot infecta cu succes un televizor din mai multe motive.

Anumite condiții trebuie îndeplinite înainte ca un hacker să îți poată ataca televizorul. De exemplu, dacă funcția de eroare ADB a televizorului tău este activată, hackerul se află în aceeași rețea ca a ta și poate deturna rezoluția DNS sau accesa calea rețelei.

Unul dintre aceste motive este că sistemul de operare al televizorului este conceput astfel încât să nu poată scrie cod în sistemele cu cipuri ale smart tv-ului tau inteligent. Codul este „numai în citire”, ceea ce înseamnă că numai sistemul de operare al televizorului îl poate citi pentru ca televizorul să funcționeze corect.

În consecință, dezvoltatorul de programe malware ar trebui să rescrie codul respectiv pentru a infecta televizorul, astfel încât programele malware să poată să se înrădăcineze și să reproducă sau să consume resurse.

În plus, pentru ca actualizările de firmware să aibă loc pe un TV Smart, acestea necesită o semnătură digitală. Din acest motiv, malware-ul nu poate prinde rădăcini în televizor, chiar dacă a fost plasat în memoria sa. După o actualizare de firmware, malware-ul va fi pur și simplu eliminat împreună cu codul pe care actualizarea l-a înlocuit.

Cu toate acestea, dacă televizorul tău inteligent se infectează cu malware sau viruși, acestea vor bloca accesul la setările sau fișierele de configurare ale televizorului. De asemenea, ar putea declanșa o supraîncărcare a tensiunii televizorului, dar asta este extrem de puțin probabil, motiv pentru care creatorii de malware nu se deranjează să creeze malware care nu poate provoca daune mari.

Cum să scoți un virus de pe un TV Smart

Deși televizorul tău inteligent poate părea dificil de infectat, nu înseamnă că nu prezintă riscuri. De fapt, s-a constatat că numeroase mărci de TV Smart sunt expuse riscului de hacking la distanță, ceea ce le permite hackerilor să controleze televizorul și chiar să instaleze viruși sau programe malware bazate pe anumite defecte de securitate.

Îți puteți proteja în continuare televizorul inteligent dacă ești îngrijorat de o posibilă infecție cu viruși, programe malware sau hacking, luând câțiva pași de precauție:

  • Dacă producătorul dispozitivului are o opțiune nativă de scanare antivirus, o poți rula din meniul de setări al televizorului și scana televizorul în mod regulat.
  • Nu conecta stick-uri USB infectate la televizorul tău inteligent.
  • Actualizează firmware-ul televizorului, aplicațiile și orice dispozitiv conectat la acesta. Hackerii și scriitorii de programe malware utilizează exploatări în firmware-uri și aplicații mai vechi, dar actualizările vin cu patch-uri de securitate care pot preveni o astfel de infectare.
  • Păstrează rețeaua de acasă securizată, deoarece televizoarele inteligente se conectează la Internet. Un antivirus și firewall pe routerul tău este o modalitate bună de a preveni televizorul tău inteligent de a fi victima hackerilor sau a infecțiilor malware. De asemenea, poți utiliza o parolă complicată a routerului, poți actualiza firmware-ul routerului, poți opri gestionarea de la distanță, poți utiliza o rețea de oaspeți pentru televizor sau poți configura o rețea separată pentru acesta.
  • Nu naviga pe Web cu browserul încorporat al televizorului inteligent. Majoritatea nu vin cu protecția de securitate necesară pentru a te proteja.

Foto: Michael Dziedzic/Unsplash