Confidenţialitate

Sunt periuțele de dinți electrice mai bune pentru copii? (P)

Bunele obiceiuri de sănătate orală ar trebui să înceapă devreme. Medicii stomatologi recomandă să începi să perii dinții copilului tău de îndată ce apar primii dinți, folosind o periuță de dinți special concepută pentru grupa lor de vârstă și trecând la periuțe mai mari pe măsură ce cresc. Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le pun părinții este dacă periuța electrică copii este mai bună pentru copiii lor decât periuța manuală. Răspunsul scurt este: uneori.

Ambele tipuri de periuțe de dinți, atât periuța electrică copii, cât și periuța manuală copii, pot funcționa la fel de bine pentru a menține dinții copilului tău fără placă și carii – atâta timp cât sunt folosite în mod corespunzător. Dar periuțele de dinți electrice cu caracteristici atractive ar putea motiva tinerii mai reticenți la periaj și ar putea contribui la menținerea sănătății dinților lor.

Periuțele de dinți electrice curăță mai bine dinții copiilor?

Nu există nicio dovadă clinică care să ateste că periuța electrică copii este neapărat mai bună la îndepărtarea plăcii bacteriene sau a alimentelor blocate pe dinții copiilor. Dar, în multe cazuri, acest lucru depinde de fiecare copil în parte.

Unii copii (și chiar adulți) nu își curăță eficient dinții folosind o periuță de dinți manuală, chiar și cu îndrumarea medicului dentist. O periuță de dinți electrică poate ușura acest lucru, efectuând acțiunea de periaj în locul tău și este de obicei recomandată de către medicii dentiști pentru copiii ai căror dinți prezintă semne de periaj deficitar.

Dacă copilul tău preferă o periuță de dinți manuală, asigură-te că aceasta are un cap înclinat pentru a curăța acele zone greu accesibile. Nu uita să le înlocuiești periuța de dinți sau să schimbi capul periuței electrice la fiecare trei luni sau după o boală.

Care este mai ușor de utilizat?

Unul dintre avantajele periuțelor de dinți electrice este că pot face periajul mai ușor și mai convenabil, în special pentru copii. Acțiunea de rotație și de lovire înseamnă că periuța electrică copii curăță tot timpul, cu viteza și puterea potrivite. Așadar, atâta timp cât curăță fiecare dinte, părinții nu trebuie să se îngrijoreze că copilul lor nu se spală corect.

Ambele tipuri de periuțe de dinți sunt disponibile cu mânere ergonomice, ușor de prins de către copii și confortabile de ținut în mână. Periuțele de dinți pentru copii mici au mânere mai largi, care sunt mai ușor de controlat de mâinile mici.

Pe care o preferă copiii?

Dacă copilul tău este fericit să folosească periuța de dinți, este mai probabil să o folosească în mod corespunzător. Încercarea atât a periuțelor electrice, cât și a celor manuale ar trebui să îți dea o idee cu ce se simte mai confortabil copilul tău.

Unii copii găsesc periuțele de dinți electrice atrăgătoare, în timp ce alții le pot găsi inconfortabile sau chiar înfricoșătoare, deși acest lucru se schimbă, de obicei, pe măsură ce se obișnuiesc cu ele. Unii ar putea prefera mișcarea periuțelor de dinți electrice care le curăță dinții unul câte unul, în timp ce alții ar putea prefera acțiunea înainte și înapoi, în sus și în jos a periajului tradițional.

Ce periuță de dinți ar trebui să alegi?

Cel mai bun mod de a găsi o periuță de dinți pe care copilul tău va fi fericit să o folosească este să îl lași să o aleagă singur. Du-l la supermarket, la farmacie sau la clinica dentară locală, astfel încât să poată parcurge întreaga gamă de opțiuni și să o aleagă pe cea pe care va fi cel mai fericit să o folosească în fiecare zi.

Există tipuri de periuță electrică copii cu caracteristici concepute pentru a le face și mai atrăgătoare, cum ar fi lumini, muzică și efecte sonore. Pe lângă faptul că îl încurajează pe copil să se spele pe dinți, acest lucru îl poate ajuta să se spele pe dinți pentru perioada de timp recomandată (două minute, de două ori pe zi).

Atunci când copilul tău își găsește periuța de dinți preferată, este mai probabil să dezvolte obiceiuri bune de igienă orală care ar putea rămâne cu el toată viața. Dacă rămâi la curent cu programările la dentist la fiecare șase luni, medicul dentist al copilului tău va avea ocazia să îi inspecteze dinții și să îți ofere orice feedback cu privire la tehnica de periaj.

Foto: Giorgi Iremadze/Unsplash