Confidenţialitate

Extinse cu fonduri de 50 milioane euro, plajele din Mamaia s-au îngustat din cauza furtunilor. Operatorii de plajă sunt însă bucuroși| AUDIO

Abia lărgite, vara trecută, printr-un proiect european în valoare de 50 milioane de euro, plajele din Mamaia se îngustează văzând cu ochii. Furtunile din iarnă au spalat porțiuni uriașe de nisip însă pentru specialiști acesta nu este un fenomen îngrijorător.

Începutul iernii vine, pe litoral, cu furtuni  puternice. Valurile mușcă din nisipul plajei și îl duc spre largul mării.  Numai în ultima lună, în nordul stațiunii Mamaia, acțiunea furioasă a valurilor a lăsat în urmă cratere de nisip, după cum confirmă și Nicolae Buzgaru, de la Apele Române Dobrogea Litoral:

„Se observă acum un fenomen numit cliffing. Arată ca o mică faleză datorită acțiunii valurilor, care va progresa în timp”.

Specialistul susține că porțiunile de nisip, furate acum de mare, erau chiar trecute în proiectul european de lărgire  a plajelor:

„Așa se întâmplă acest fenomen. Va mușca din plaja emersă, va rupe o perioadă de 2-3 ani o parte din lățimea acesteia, se vor pierde până la 40 de metri”.

Erodarea plajei din Mamaia Nord convine și operatorilor de plajă. Iulian Tache:

„Ar aduce-o la un nivel optim. Vara trecută era mult prea mare și crea un disconfort, atât nouă, operatorilor de plajă, cât și turiștilor  care trebuia să meargă foarte mult până la apă.”

Iar nisipul furat de valuri  nu se pierde, susțin specialiștii. Este dus pe fundul apei în așa fel încât partea submersă este acum mult mai lină față de vara trecută când turiștii acuzau că marea se adâncește brusc.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Ghiulfer Predescu

Citește și: Gorj: Jumătate din cazările de la Rânca, fără apă de aproape o săptămână. Mulți turiști renunță la sejur și cer banii înapoi | AUDIO