Confidenţialitate

Peste 6.000 de sesizări pentru copii dispăruți de acasă, la Poliție, în 2020

Cei mai mulţi copii care dispar de acasă au peste 14 ani. Dar creşte de la an la an şi număr celor cu vârsta până în 10 ani. O parte dispar din familie, alta – din centre de protecţie a copilului. Mihaela Dinu, psiholog, Salvaţi Copiii.

”Din păcate întâlnim comportamentul delicvent, juvenil, trebuie să vedem consumul de alcool, de substanțe interzise, riscurile sunt majore. Pentru că sunt în stradă vorbim și de abandon școlar”.

În ultimii cinci ani, numărul sesizărilor disparițiilor de copii aproape s-a dublat. Dacă în 2015 erau 3.736 de sesizări pe an, azi sunt 9.924 de sesizări. De ce dispar copiii?

”Dificultăți de comunicare, în familie sau în centrele de plasament, acele blocaje specifice adolescenței. Vorbim de abandon școlar, de presiunea anturajului, de conflicte repetate și de abus emoțional și fizic în familie, de consum de alcool în familie”.

Anul trecut, în plină pandemie, la nivel european, numărul copiilor dispăruţi a crescut cu 17 %. În fiecare an, aproximativ 200.000 de copii dispar în Europa.

Copiii și familiile care apelează la linia telefonică specială pentru copii dispăruți – 116000 – beneficiază gratuit și imediat de asistență psihologică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Liliana Nicolae