Confidenţialitate

Peste 300 de localități din România, fără niciun medic de familie | AUDIO

În România, peste 300 de localități nu au niciun medic de familie. La acestea, se adaugă alte 1.400 de comune și orașe, unde există medici de familie, dar insuficienți raportat la numărul de locuitori – atrage atenția Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Pe baza datelor de la Casa de Sănătate și Institutul de Statistică, Federația a realizat o hartă a localităților unde ar fi nevoie de medici.

Galați, Vaslui, Giurgiu, Târgoviște, Suceava sunt doar câteva dintre orașele unde nu sunt suficienți medici de familie. Dar problemele cele mai mari sunt la sate – a spus la Europa FM Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Datele publicate de Patronatul Medicilor de Familie arată că, la 1 august 2019, necesarul de medici de familie, la nivel național, era de 2500. Teoretic, ar trebui să existe cel puțin un medic la 1800 de locuitori.

Între timp, situația s-a mai schimbat. Comuna Ion Neculce, de exemplu, din județul Iași, figurează fără medic de familie. Primarul Gheorghe Văleanu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În orașul Odobești din Vrancea sunt suficienți doctori de familie, dar lipsesc medici de alte specialități. Iar pacienții sunt consultați de medici din Focșani, care vin la consultații o dată pe săptămână – a spus la Europa FM Gheorghe Teluță, șeful biroului de administrație publică din cadrul primăriei:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În peste 250 de localități, există excedent de medici de familie. În București, de exemplu, sunt cu 100 de medici mai mulți decât ar fi nevoie, raportat la numărul de locuitori.

Execedent de medici de familie avem și în Constanța, Timișoara, Sibiu, Craiova, Brașov sau Cluj.