Peste 300.000 de cărţi şi manuale distruse în Turcia

Peste 300.000 de cărţi şi manuale au fost scoase din şcolile şi bibliotecile turceşti şi distruse după tentativa de lovitură de stat eşuată din 2016, anunță ministrul turc al Educaţiei.

Un manual de matematică, de exemplu, a fost interzis pentru că o problemă includea iniţialele lui Fethullah Gülen, unul dintre criticii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Cărţile au fost distruse într-o campanie lansată de guvern împotriva a tot ce ar avea legătură cu clericul musulman Fethullah Gülen. Acesta se află în SUA şi este acuzat de autorităţile turce că ar fi instigat lovitura de stat eşuată din 2016. Gülen a negat implicarea.

Una dintre cărţile interzise este un manual de matematică. Acesta includea într-o problemă iniţialele lui Gülen, sub forma: „de la punctul F la punctul G”.

În decembrie 2016, ziarul turc BirGün relata că 1,8 milioane de tipărituri au fost distruse şi retipărite pentru a nu mai conţine denumirea „contestabilă” Pennsylvania, locul unde trăieşte Gülen într-o locuinţă păzită.

De-asemenea, străzile din Ankara care purtau numele Gülen au fost redenumite.

Potrivit unui raport din 2018 al unei organizaţii pentru libertatea de exprimare din Marea Britanie, în ultimii 3 ani, în Turcia au fost închise 200 de trusturi de presă şi publicaţii, 80 de scriitori investigaţi şi persecutaţi şi 5.822 de academicieni din universităţile publice au fost demişi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS