Confidenţialitate

Peste 200 milioane de femei nu sunt protejate de lege la locul de muncă împotriva hărțuirii sexuale

Mai mult de o treime din statele lumii nu au legi împotriva hărțuirii sexuale la locul de muncă.

Astfel, peste 200 milioane de femei rămân fără protecție legală, relevă un studiu recent de la Universitatea California din Los Angeles.

Potrivit studiului, aproape 82 milioane de femei muncesc în țări fără legislații împotriva discriminării de gen în ce privește salariile și promovările la locul de muncă.

Condițiile de muncă pentru femei au ajuns recent în atenția publică în urma acuzațiilor de hărțuire și agresiune sexuale aduse de actrițe celebre producătorului american de film Harvey Weinstein.

Dezvăluirile au declanșat un val de acuzații și împotriva altor figuri din industria de divertisment, iar milioane de femei și-au relatat, în cadrul campaniei #MeToo, experiențele similare de hărțuire sau agresiune din partea unor colegi, șefi sau a altor persoane.

La nivel global, 68 de state, în care muncesc aproape 235 de femei, nu interzic hărțuirea sexuală la locul de muncă, potrivit studiului, care a analizat legislațiile în vigoare în cele 193 de state membre ale Organizației Națiunilor Unite.

Absența protecției legale la locul de muncă le afectează însă și pe femeile care nu lucrează, ca și pe acelea care au renunțat la locurile de muncă sau le evită din cauza hărțuirii, a declarat Jody Heymann, director fondator al World Center și principalul autor al studiului.

Studiul a mai relevat că, deși trei sferturi dintre state interzic discriminarea de gen în ce privește promovările la locul de muncă, acestea sunt tot mai dese.

În majoritatea țărilor sunt în vigoare legi menite să protejeze dreptul femeilor la salariu egal, dar mai puțin de jumătate le garantează salariu egal pentru muncă egală cu a bărbaților, conform  studiului.