Confidenţialitate

Problema hărțuirilor sexuale, în dezbaterea Parlamentului European

Problema hărțuirilor sexuale se află, marţi, în dezbaterea Parlamentului European, reunit în sesiune la Strasbourg.

După scandalul din Statele Unite și întreaga serie de dezvăluiri sub numele „#metoo”, eurodeputații încearcă să propună măsuri împotriva hărțuirii în statele Uniunii Europene.

Însă, chiar Parlamentul European e vizat de scandal: mai mulți eurodeputați sunt acuzați de hărțuire sexuală iar azi e așteptat un comunicat pe această temă.

Au fost multe acuzații de hărțuire sexuală de-a lungul timpului, dar aproape toate s-au rezolvat prin mica înțelegere, presupusa victimă nu depunea plângere, și era – într-un fel sau altul – despăgubită pentru neplăcerile suferite.

Scandalul agresiunilor s-a reluat de câteva zile după ce în presa internațională au apărut – să le spunem – dezvăluiri, dar lucuri cunoscute ani de-a rândul în cabinetele eurodeputaților, care au faima că preferă asistentele tinere, cărora le fac apoi avansuri.

Astăzi, Parlamentul European încearcă să propună o serie de măsuri împotriva hărțuirilor în Uniune, un subiect programat pe ordinea de zi după scandalul din Statele Unite, dar înainte ca un șir de acuzații să vizeze direct Parlamentul. Acum, se ia în calcul formarea unei comisii de anchetă, care, cel mai probabil, ar urma să fie condusă de un membru al Partidului Popular European.

Sunt analizate câteva propuneri cu numele unor eurodeputați PPE care ar putea conduce respectiva comisie, spun surse politice.

Cotidianul britanic The Times publica, duminică, într-o corespondență de la Bruxelles un articol despre mai multe consiliere ale europarlamentarilor care ar fi fost abuzate.

Apare în articol numele fostului ministru al Mediului din Franța, Yves Cochet, acum în vârstă de 71 de ani, care ar fi încercat să agaţe o consilieră de 25 de ani care lucra pentru un alt coleg eurodeputat.

Iar lista continuă cu eurodeputați în vârstă care au încercat să pipăie, care le-au șoptit cuvinte indecente consilierelor sau chiar le-au agresat.

În așteptarea unui comunicat oficial de la Parlamentul European, în această după-amiază, trebuie menționat că plângeri oficiale la Parlament privind hărțuiri sexuale nu au fost depuse – fapt ce ar putea fi subliniat în punctul de vedere oficial.

Din Strasbourg, Iorgu Ianuși, Europa FM.