Confidenţialitate

Peste 20.000 de persoane au murit în cutremurele violente care au zguduit luni sudul Turciei şi Siria

Mai mult de 20.000 de persoane au murit în cutremurele violente care a zguduit luni sudul Turciei şi Siria, potrivit celor mai recente bilanţuri oficiale. Potrivit Autorităţii pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă  din Turcia, peste 17.000 de trupuri neînsufleţite au fost scoase de sub dărâmături și mai mult de 3.000 în Siria.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii se teme de o criză majoră de sănătate care ar putea provoca daune şi mai mari decât cutremurul.

Oficialii internaționali sunt îngrijorați mai ales de situația din Siria care a solicitat târziu ajutor internațional.

Organizaţiile umanitare sunt preocupate în special de răspândirea epidemiei de holera, care a reapărut în această țară devastată deja de un război civil.

Echipele de salvare din Turcia cred în minuni și continuă să salveze oameni de sub ruine, chiar dacă fereastra „critică” de salvare de 72 de ore a fost depășită.

Salvatorii români din Turcia luptă contra cronometru pentru a salva cât mai multe vieți. Până acum, echipele din România au reușit să salveze mai multe vieți.

Printre victime, zeci de sportivi. Și de aici gestul lui Ronaldo, Bonucci şi Dybala de a-și vinde tricourile la licitație. Banii strânși, aproape un sfert de milion de euro, vor fi folosiţi în zona afectată de cutremurul devastator de luni.

Analiștii apreciază că Turcia, care și așa avea o inflație uriașă, aproape 65 %, va suferi o cădere economică serioasă după cutremurele din ultimele zile.

Între timp, primul convoi de ajutoare a ajuns în nord-vestul Siriei. Salvatorii se plâng, însă, că le lipsesc echipamente și utilaje esențiale

„Ne folosim de mâini şi de lopeţi pentru a îndepărta resturile. Unii dintre noi n-au dormit mai mult de şase ore în ultimele 70 de ore”, a declarat un coordinator al operaţiunilor de intervenţie .

La noi în țară, între timp, e mobilizare pentru oamenii afectați de cutremurele din Turcia.

În București dar și în alte orașe au fost deschise mai multe centre unde se strâng ajutoare.

Foto: Shutterstock

Citește și: Lupta salvatorilor români în Turcia pentru salvarea vieților, cursă contracronometru. „Întotdeauna este dificil un astfel de moment pentru că vezi durerea” | AUDIO