Confidenţialitate

Peste 190.000 de hectare sunt afectate de secetă. Prognoza meteo arată că și mai multe regiuni vor fi afectate

Sunt informațiile adunate din județe și centralizate de Ministerul Agriculturii. Încă se colectează date: suprafaţa afectată s-a mărit de ieri până azi cu aproape 30.000 de hectare. Iar prognoza meteo arată că și în perioada 2-8 august seceta va afecta mai multe regiuni.

120.000 de hectare cultivate cu grâu şi secară au fost distruse de secetă. La fel, 20.000 de hectare cultivate cu orz, orzoaică, ovăz şi secară și alte 20.000 cu rapiță.

Până acum, peste 17.300 de hectare de porumb au fost afectate și încă 6.000 de floarea soarelui. Situația se schimbă de la o zi la alta, pe măsură ce se adună procesele verbale de constatare a pagubelor.

Astfel, până în prezent, au comunicat suprafeţe afectate de secetă judeţele: Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vaslui şi Vrancea.

Potrivit prognozei agro-meteorologice pentru perioada 2 – 8 august, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute, în Dobrogea, Banat, Crişana şi Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia şi Oltenia, local în nordul, nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei.

Citește și: Seceta a cuprins toată țara, spune ministrul Agriculturii. Fermierii din mai multe județe spun că nu au suficiente furaje pentru animale | AUDIO

Foto: Shutterstock