Confidenţialitate

Seceta a cuprins toată țara, spune ministrul Agriculturii. Fermierii din mai multe județe spun că nu au suficiente furaje pentru animale | AUDIO

Este secetă în toată țara. Ministrul Agriculturii spune că nu există niciun colțișor care să nu fie afectat de secetă pedologică. Și nu doar culturile agricole au de suferit, ci și sectorul zootehnic. Fermierii care se ocupă de creșterea animalelor nu au suficiente furaje pentru animale, iar Ministerul Agriculturii caută soluții pentru aceștia.

„Acum nici nu-l mai duc, am niște purcei și-l dau la purcei, nici un litru de lapte nu dau pe zi, e puțin, foarte puțin”, spune Dragoș Nicolae Staicu, un crescător de vaci din localitatea Cața, județul Brașov.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

A rămas cu doar 22 de vaci. 100 de animale a dus la abator pentru că nu mai are ce să le dea să mănânce:

„Una la mână seceta, n-am mai avut pășune de 8 ani de zile, am avut cereri la primărie și tot respingeau, n-au mai avut unde să pască animalele.”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că din cauza secetei, sunt probleme cu hrana animalelor în mai multe județe:

„În multe județe, porumbul ca și furaj nu mai poate alimenta fermele zootehnice care folosesc în rația furajeră această cerală atât de necesară, motiv pentru care am discpus să stabilim care sunt sursele de asigurare a furajelor pentru a putea pune în legătură fermierii dintr-o parte în alta în așa fel încât fermele mari ale țării să poată să furnizeze lapte și să nu avem probleme din punct de vedere al alimentării cu acest produs.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Situația este gravă, iar temperaturile ridicate accetuează seceta.

„Nu există niciun colțișor din țară unde să nu avem secetă pedologică. Fac excepție anumite suprafețe mlăștinoase jos, care de altfel nu sunt în circuitul agricol al României. În județul Giurgiu nu avem nicio posibilitate de irigat, dat fiind faptul că nivelul Dunării a scăzut, la Zimnicea plaja care s-a născut în urma retragerii apelor se întinde pe o lățime de aproximativ 500 de metri. Ce am făcut în aceste zone, am intervenit punctual acolo unde era posibil să dragăm.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Între timp, în Gorj furnizorul de apă face apeluri disperate la populație să nu mai facă risipă de apă. În această perioadă de caniculă, debitul a scăzut, astfel încât societatea nu mai poate furniza apa în parametrii normali.

„Consumul exagerat de apă duce la scăderea debitului, iar operatorul Aparegio Gorj nu mai poate asigura furnizarea serviciului de alimentare cu apă în parametrii normali, în toată aria de operare”, este anunțul făcut de societate.

În același timp, oamenii sunt avertizați că riscă amenzi cu valori foarte mari dacă vor fi prinși că risipesc apa din rețea. Cuantumul contravențiilor este cuprins între 75.000 lei și 80.000 lei, pentru persoanele juridice, și cu amendă de le 25.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele fizice. În mai multe zone ale județului, furnizorul de apă asigură alimentarea în baza unui program de câteva ore pe zi, din cauza debitului scăzut.

Citește și: Seceta face ca rezerva de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare să fie în scădere. Apele Române, apel la folosirea rațională a resurselor

Foto: Shutterstock