Confidenţialitate

Ambulanțieri din toată țara protestează, marți, la București. Sindicaliștii cer mașini de salvare și salarii mai mari | AUDIO

Marți, este programat un miting de amploare în București, cu peste 1.000 de protestatari. Ambulanțierii acuză Departamentul pentru Situații de Urgență ca nu a achiziționat anul acesta nicio salvare, deși ar fi nevoie de 4000. O altă nemulțumire este salarizarea asistenților de pe ambulanță. De mâine dimineață, toate salvările din ţară vor afişa mesajul „protest naţional”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Protestul va fi organizat de Blocul Naţional Sindical şi Federaţia Sindicală „Ambulanţa”, care reprezintă toate Serviciile Publice de Ambulanţă. De la 10:00 la 12:00, sindicalistii vor picheta sediului DSU din Piaţa Revoluţiei, iar de la 12:00 la 12:30 vor porni spre Piața Victoriei și vor picheta Guvernul până la ora 14:00. Dacă premierul îi va chema la discuții și vor primi un răspuns pozitiv la revendicări, atunci protestatarii vor renunța la marșul sindical.

Președintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa”: Contractul pentru ambulanțe a expirat în noiembrie. Din păcate, nu s-au cumpărat ambulanțe

Președintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa”, Gheorghe Chiș, a explicat la Europa FM ca doar un sfert dintre ambulanțe îndeplinesc în prezent cerințele legale.

„Restul sunt ambulanțe care au peste 10 ani, ambulanțe la un milion de kilometri, ba mai mult”, a spus președintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa”, Gheorghe Chiș.

Iar Departamentul pentru Situații de Urgență trebuia să se ocupe de achiziția a 4000 de salvari.

„Deși era un contract multi-anual, cadru, pe patru ani de zile, a expirat acum în noiembrie și, din păcate, nu s-au făcut achiziții de ambulanțe. Ar fi fost vorba de 4000 de ambulanțe, amulanță cu medic – Tip C, tip B – cu asistent medical și Tip A2 cu ambulanțier, doar pentru transport”, a adăugat Gheorghe Chiș.

Președintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa”: Salariile trebuie să crească

Totodată, Gheorghe Chiș susține că salariile asistenților de pe ambulanță ar fi trebuit să crească încă din 2019.

„În medie, un salariu de asistent medical în ambulanță – cu număr de ore lucrate cu acoperire la foc continuu, toată luna depășește norma de bază – ajunge la 5000 de lei. Noi vrem să ajustăm baza în așa fel încât să se ajungă la un nivel între 6500 și 7000 cu sporuri”, a mai spus Gheorghe Chiș.

Liderii de sindicat spun ca protestatarii care vor participa la miting vor fi în timpul lor liber, fără a fi afectată capacitatea de intervenţie a Serviciilor Publice de Ambulanţă.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Citește și: Fost șef al Serviciului de Ambulanță Neamț și 14 angajați, cercetați pentru trucarea unui concurs în schimbul unor sume de bani