Confidenţialitate

Peste 10.000 de clădiri din București vor fi „evaluate rapid” pentru a fi identificate blocurile care riscă să se prăbușească în caz de cutremur | AUDIO

Peste 10.000 de clădiri din București, construite înainte de anul 1968, vor intra într-un proces de „evaluare vizuală rapidă”. Concret, primăria Capitalei vrea să identifice în acest fel blocurile care riscă să se prăbușească în cazul unui cutremur major, iar apoi să le consolideze.

Ce presupune evaluarea a explicat Bogdan Suditu, director în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară București – Ifov:

„Evaluarea vizuală rapidă presupune informații despre cele 10.000 de clădiri care intră în evaluare prioritară, clădirile P+3 care au mai mult de 10 locuințe și care au fost construite înainte de 1968. Să vedem unde sunt situate în așa fel încât să prioritizăm această evaluare vizuală rapidă. Pornind de la sistemul ei structural până la starea ei actuală pentru că nu neapărat o clădire este vulnerabilă că e construită în 1940, foarte vulnerabile sunt clădirile cu parterul flexibil. Un bloc care la parter are magazine, simplific.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Bogdan Suditu atrage atenția că foarte multe dintre clădirile cu risc seismic ridicat, aflate mai ales în centrul Bucureștiului, au fost închiriate în ultimii ani în regim hotelier.

Un proiect de lege adoptat de guvern propune interzicerea acestei practici până la consolidarea blocurilor:

„Toți cei implicați în această problematică a reducerii riscului seismic au implorat Parlamentul să facă această simplificare care s-a întâmplat acum două zile, să nu mai poată fi închiriate. Din 2017, din cercetările în teren, foarte multe apartamente au fost închiriate în sistem Airbnb, le vedeți caseta cu cheița de la ușă, fără să scrie vă închiriem un apartament care, dacă va exista un cutremur de 5,6… și atunci e o chestiune și de moralitate de toate părțile.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Proiect de lege: Românii care nu au asigurate locuințele împotriva dezastrelor naturale să plătească impozite mai mari | AUDIO