Confidenţialitate

Persoanele care renunţă la fumat sunt mai puţin stresate

Este cunoscut faptul că renunţarea la fumat aduce beneficii sănătății, scăzând riscul de cancer și boli cardiovasculare. Un nou studiu arată că îmbunătățește, de asemenea, starea de dispoziție.

Renunțarea la fumat îi face mai fericiţi pe foştii fumători. Analizând informațiile a mai multor studii din trecut, cercetătorii au arătat că cei care au reuşit să renunţe la fumat sunt mai puţin deprimaţi, mai puţin anxioşi, mai puţin stresaţi şi mai optimiști decât aceia care nu au reuşit să renunţe la fumat.
Efectul este echivalent sau superior unui tratament cu antidepresive utilizat contra anxietății sau tulburărilor de dispoziție.
Fumătorii incluşi în studii aveau o vârstă medie de 44 de ani.
Participanţii la studiu au fost chestionaţi înainte de a încerca să renunţe la fumat şi, apoi, după mai multe săptămâni.

Rezultate bune s-au obținut inclusiv în cazul persoanelor cu tulburări mintale, imediat după ce s-au lăsat de fumat.

Renunțarea la fumat îi face fericiți pe foștii fumători, dar și pe nefumătorii din preajma lor. Fumatul afectează atât sănătatea fumătorilor, cât și pe a celor din jur. Nu toti pacientii cu diagnosticul de cancer pulmonar sunt fumatori. Factorii genetici sau fumatul pasiv reprezintă alte cauze ale acestuia. Mai mult, fumatul în preajma copiilor crește riscul ca aceștia să sufere de astm bronșic sau infecții.
Fumul inspirat de fumătorii pasivi conţine peste 250 de substanţe chimice despre care s-a demonstrat că sunt toxice sau carcinogene.