Pentru ce ai ieşi în stradă? Te-ai fi dus mâine la unul dintre mitingurile PNL – PSD?

Nu știu care mai este părerea dumneavoastră despre revoluții, dar ele sunt destul de incompatibile cu democrația. În democrație oamenii ies în stradă în mod pașnic, pentru a-și arăta unitatea în apărarea unei idei sau a unui proiect, așa cum ar fi, dau și eu un exemplu întâmplător, lupta împotriva corupției, sau pot ieși în stradă pentru un om sau împotriva altuia. Ce exemplu întâmplător să dau eu la asta… Arafat! Lumea a ieșit în stradă să-l apere pe Raed Arafat când l-a atacat Băsescu.

Sigur, puteam să vi-l dau de exemplu pe Victor Ponta, o personalitate mai de actualitate decât Băsescu sau Arafat și pentru care era să se organizeze mâine nu unul ci două mitinguri… de sens contrar.

După ce primarul Sorin Oprescu a decis să aprobe desfăşurarea unui miting al susținătorilor lui Ponta aproximativ în același loc în care ceruseră și liberalii aprobare pentru un miting contra guvernului Ponta, cei din urmă au decis că riscul unei încăierări între cele două tabere este prea mare, așa că au renunțat.

Mâine ar trebui să fie o zi plină de încărcătură politică, căci în Parlament se dezbate moțiunea de cenzură. Dacă îmi permiteți o opinie, cred că ambele mitinguri erau mai mult de show, căci toată lumea știe cât de mici sunt șansele moțiunii de cenzură să doboare guvernul Ponta.

În același timp însă, cred că noi ca nație trebuie să ne clarificăm o atitudine față de ideea asta de democrație de stradă, căci, la 25 de ani de la Revoluție, lucruri interesante se întâmplă în Parlament și nu, nu e vorba de moțiunea de cenzură. Marțea neagră, cu numărul N, pare inevitabilă, acum parlamentarii încercând pe față desființarea sau decapitarea DNA-ului.

Am văzut că lumea este gata să protesteze în stradă împotriva tăierii pădurilor, împotriva unui proiect minier, pentru un partid sau pentru altul… Întrebarea este pentru ce ai ieși în stradă? Te-ai fi dus mâine la vreunul dintre cele două mitinguri de la Parlament? Și de ce? Ca să obții ce? Dar cum vezi finalitatea unei mișcări de protest? Ai risca ideea de democrație pentru a răsturna cu forța un guvern sau o majoritate parlamentară?

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.

FOTO: Tom Wang/ Shutterstock