Confidenţialitate

Castelele Peleș și Pelișor ar putea intra în Patrimoniul UNESCO. Ambele au, însă, nevoie de reparații urgente | AUDIO

Castelele Peleș și Pelișor ar putea intra pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Ministerul Culturii anunță că a început déjà demersurile în acest sens. Ambele palate, însă, au nevoie de reparații urgente. În Peleș, de exemplu, acoperișul este distrus pe alocuri, iar patrimoniul este în pericol, mai ales atunci când plouă.

La Ministerul Culturii s-a stabilit un grup de lucru care să facă dosarul și procedurile pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a celor două Castele din Sinaia, Peleș – foste reședințe regale, în prezent muzee.

Atât Peleș, cât și Pelișor se află în proprietatea Casei Regale a României, dar sunt administrate de statul român, prin Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului.

Includerea lor pe lista UNESCO le-ar asigura o protecție mai mare și o promovare mai bună. Practic, garanția că nu vor dispărea, dar nici nu se vor degrada.

În prezent, amândouă Castelele din Sinaia au nevoie de reparații urgente

La Peleș plouă în interior, când plouă afară, sau când se topește zăpada.

Ultimele reparații s-au făcut în comunism, de către Trustul Carpați. De atunci, nici o lucrare de amploare.

La sfârșitul anului trecut, Ministerul Culturii anunța că vor începe în curând lucrările de execuţie pentru – cităm – intervenţia în primă urgenţă şi servicii de proiectare pentru acoperişurilor monumentelor istorice Castelul Peleş şi Castelul Pelişor.

Se va lucra – potrivit Ministerului Culturii – pe zonele foarte deteriorate, pentru a pune în siguranță atât imobilele cât și patrimoniul mobil, expus la risc de deteriorare din cauza infiltrațiilor.

Deocamdată, s-au montat schelele la Pelișor și se face organizarea de șantier.

Sursa colaj foto: Shutterstock

Citește și: Surse Europa FM: Statutul vilei de pe Aviatorilor 86 ar fi unul clasificat, iar detaliile contractelor sunt confidențiale. Guvernul României nu a făcut nici un demers pentru renovarea acesteia | AUDIO