Pelerina invizibilă devine realitate

Ceea ce acum 15 ani vedeam doar în filmele cu Harry Potter, ar putea deveni realitate în scurt timp. În SUA, a apărut pelerina invizibilității.

Săptămâna asta, savanții americani au dezvăluit că au testat cu succes o pelerină a invizibilității foarte subțire. Este realizată din elemente paralelipipedice microscopice din aur, care, la fel ca pielea, se mulează foarte bine pe forma unor obiecte tridimensionale, pe care le poate face nedetectabile în spectrul luminos vizibil.

Pelerina, care are o grosime de 80 de nanometri, a fost plasată peste un obiect care prezenta protuberanţe şi cavităţi. Suprafaţa pelerinei a redirecţionat undele luminoase reflectate de acel obiect, făcându-l să devină astfel invizibil prin prisma detectării optice.

Deși experimentele savanților au constat în acoperirea unor obiecte minuscule, savanții spun că tehnologia ar putea fi utilizată și pentru a ascunde si obiecte mai mari.

Noua invenție ar putea fi utilă în mai multe domenii de activitate, inclusiv în cel militar.

Unul dintre profesorii care au lucrat la proiect spune că noua tehnologie ar putea avea aplicaţii militare, pentru a face ca o serie de obiecte mari, precum vehicule, avioane sau chiar soldaţi, să devină de nevăzut.

Totuși va fi nevoie de 5-10 ani pentru ca noua tehnologie să fie utilizată.

Lucian Popescu, EuropaFM

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.