„Pe aripile vântului” a revenit, cu un avertisment, pe HBO Max

Recompensat cu 8 trofee Oscar, lungmetrajul „Pe aripile vântului” (Gone With the Wind) a revenit pe platforma HBO Max cu avertismentul că filmul „neagă ororile sclaviei” şi două videoclipuri în care este discutat contextul istoric, relatează ediția electronică a revistei Variety.

În urmă cu două săptămâni, WarnerMedia a restras pelicula din 1939, susţinând că este nevoie de o abordare a „descrierilor rasiste” pe care le conţine aceasta.

„Pe aripile vântului” prezintă Sudul antebelic ca o lume a eleganţei şi frumuseţii fără să recunoască brutalităţile sistemului stăpânirii de sclavi, pe care este bazată această lume, spune Jacqueline Stewart, gazda Turner Classic Movies şi profesor la University of Chicago.

„Abordarea acestei lumi în film, prin lentila nostalgiei, neagă ororile sclaviei, precum şi moştenirea inegalităţii rasiale”, adaugă ea.

În opinia sa, „să urmăreşti «Gone With the Wind» poate fi incomod, chiar dureros. Totuşi, este important că filme clasice de la Hollywood ne sunt disponibile în forma originală pentru a fi vizionate şi discutate”..

Cu Vivien Leigh, Clark Gable, Hattie McDaniel şi Olivia de Havilland în distribuţie, acţiunea din „Pe aripile vântului” este plasată pe o plantaţie din afara oraşului Atlanta, după Războiul Civil american. Filmul urmărește povestea de dragoste dintre Scarlett O’Hara, fiica proprietarului plantaţiei, şi Rhett Butler, un aristocrat din Sud.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS