Confidenţialitate

EXCLUSIV Pavel Popescu: Nu mă considerați un erou, toți suntem eroi!

Un român stabilit în Norvegia a mobilizat o echipă de medici străini, care au venit ieri in România pentru a ajuta victimele incendiului din clubul Colectiv.

Pavel Popescu venit sâmbătă în România împreună cu șase medici din Finlanda, Norvegia și Marea Britanie, care au evaluat toți pacienții răniți în urma incediului din clubul Colectiv.

Evaluările au avut loc în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. S-a ajuns la concluzia că aproape 20 de pacienți pot fi transferati în străinătate, iar acum se fac demersuri pentru transportul lor.

In acest moment orice medic străin care vine în România să ajute pacienții răniți are la dispozitie fișe complete, cu datele tuturor oamenilor care au nevoe de ajutor.

Pavel Popescu a povestit, pentru Europa FM, cum a decurs analiza pacienților și ce l-a determinat să se implice în acest caz:

“Rezultatul este excepțional în momentul de față, am reușit o mobilizare excelentă în 48 de ore, cu tot cu transportul lor, cu absolut tot. Am reușit să facem o echipă mixtă, compusă din trei medici norvegieni, doi finlandezi și doi medici din Anglia. Cu aceasta echipa s-a făcut o evaluarea foarte bună a pacienților din toate spitalele. Aceasta evaluarea a fost făcuta în scopul transferului unora dintre ei spre destinațiile pe care toata lumea le-a aflat: Anglia, Norvegia, Finlanda. Mai urmează multe alte țări în cursul zilei de duminică. Avem atât de multe solicitari, din toate colțurile Europei”.

Câți pacienți puteți ajuta?

Nu știu dacă avem atâți pacienți transferabili, câte locuri disponibile am avea, să-i transferăm. Ieri (sâmbătă, n.r) am dat o cifră și am zis 16, eu zic că ne apropiem de 20, chiar mai mult. Dar nu mai sunt pacienți transferabili, asta este chestiunea.

Aceştia 20 ar putea fi transferați?

Da, și vor fi tranferați. Azi-noapte (sâmbătă noapte, n.r) s-a dat ok-ul pentru acești pacienți. Statul român are 4 aeronave de transport, din câte am inteles. Acelea trebuie să efectueaze transportul în funcție de niște condiții și aprobări care implică și alte aprobări în afara autorităților din statele noastre. Dar se va face într-un timp cât mai scurt, o zi, două, nu pot să vă spun exact, că nu mai depinde de noi. Vreau să vă spun doar că munca doctorilor a fost extraordinară, lista a fost întocmită. În momentul de față, orice echipă medicală care vine în România are o listă gata făcută de pacienți pe care îi poate prelua, fără a mai face o evaluare a lor. Deci noi am reușit să facem, într-o zi și-o noapte, o evalure a tuturor pacienților din toate spitalele. Medicii aceia au fost niște eroi, au muncit pe brânci să facă această evaluare.

Reacția autorităților române cum vi se pare?

Aș vrea să-l amintesc pe domnul secretar de stat Dorel Săndesc, care a fost extraordinar de prompt, a preluat toate mesajele de ajutor din colțurile Europei. Medicii noștri sunt extraordinari, nu pot face mai mult, situația unor pacienți este critică. În general, pot să spun că a fost o colaborare bună cu autoritățile române. Tot ceea ce ține de partea lor nu ne mai implică pe noi. A fost o colaborare bună și s-a ajuns la un rezultat excelent.

Cum ați ajuns să vă implicați în această acțiune?

Cei implicați în accident sunt frații mei, sunt români. Aș vrea să accentuez ideea aceasta, nimeni n-a ținut cont de chestiunea aceasta și anume că ideea nu a fost a mea. Ideea a fost a lui Daniel Funeriu, pe care uni-l știu, probabil unii l-au uitat, un om care s-a mobilizat exemplar și a dat scânteia aceasta, cu mobilizarea din Franta. A început să dea disperat telefoane în Franța, pentru preluarea pacienților în spitale. A reușit s-o facă in Franta, mi-a scris pe Facebook și mi-a spus “fă și tu ceva acolo, în țara în care ești!” Le-a scris și altor cunoștințe pe care le avea. Unii s-au mobilizat exemplar, sunt sute de oameni pe Facebook care au făcut ceea ce am făcut și eu. Să nu mă considerați un erou, că nu sunt un erou, cum au scris mulți din presă, ci toți suntem eroi, cei care am dat un share, care am dat un like, cei care am scris un mesaj despre aceasta acțiune a medicilor.