Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private critică Ministerul Sănătăţii | AUDIO

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED), care reprezintă cele mai mari spitale și clinici private, critică dur decizia Ministerul Sănătăţii de a amâna majorarea preţurilor la unele servicii decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă care ar fi fost adoptată marţi seara, co-plata a fost prorogată de actualul Guvern până la 1 aprilie 2021.

Preşedintele Patronatului PALMED, Cristian Hotoboc, spune că aşteaptă de urgenţă clarificări de la ministrul Sănătăţii cu care de altfel a negociat împărţirea banilor pentru programele naţionale de sănătate între sistemul de stat şi cel privat.

„De exemplu, la o operație de apendicetomie, Casa de Asigurări îți decontează în jur de 1.500 de lei intervenția. Costul real este de vreo 7-8 mii de lei și asta este atât la public, cât și la privat. Diferența asta, între prețul plătit de Casa de Asigurări și costul real, este foarte mare”, a spus Cristian Hotoboc la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reprezentantul reţelelor private de sănătate atrage atenţia că actualele contracte dintre furnizorii privaţi şi Casa de Asigurari de Sănătate expira la finalul lunii martie, iar unele unităţi ar putea decide să nu mai încheie înţelegeri cu statul.

În acest caz, aceste reţele ar putea să acorde asistenţă doar contra cost:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

OUG pentru modificarea si completarea Legii 95 privind reforma în sănătate este încă pe circuitul de publicare în Monitorul Oficial. Deşi textul adoptat marţi nu este cunoscut în totalitate, Ministerul Sănătăţii a explicat astăzi, într-un comunicat, că “prin modificarile aprobate marți, pacientii nu vor plati nimic dacă vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat, iar numărul vieţilor salvate va fi în creştere.”

Totodată, Ministerul susţine că “în cazul pacienților aflați în stare critică (infarct miocardic, AVC, etc), prin modificarile aduse astazi se deschide pacienților accesul și la alte spitale de stat decât până acum, dar și private care pot opera aceste programe. De exemplu, programul de infarct miocardic acut, care va permite mai multor centre să-l opereze, creând accesibilitatea pacienților și reducând timpul din momentul stabilirii diagnosticului și rezolvarea intervențională. Acest lucru va conduce la salvarea mai multor vieți.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS