Confidenţialitate

Patronatele de pe litoral spun că este criză de lucrători în restaurante: „Nu există interes” | AUDIO

La început de sezon estival, patronatele de pe litoral spun că este criză de lucrători în restaurante, terase și hoteluri. Ca o soluție de urgență, patronii se orientează către muncitori asiatici. Totul vine în contextul în care cererile pentru vacanțe la mare sunt în creștere față de anul trecut.

Prețuri mai mari la masă și cazare pentru turiștii care ajung vara aceasta pe litoral. Scumpirile vin pe fondul unor creșteri de prețuri la materii prime și la carburanți, spune Ion Biriș – președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor.

„Sunt materii prime și unele din ele s-au scumpit și cu peste 50%, dar nu am avut ce face. O mare parte din această scumpire s-a regăsit în prețul nostru de vânzare către clienți, dar nu am sesizat o reacție din partea clienților”, a spus Ion Biriș – președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor.

De asemenea, patronatele se confruntă și cu o lipsă acută de personal, atât în hoteluri cât și în cafenele și restaurante.

Ion Biriș spune că foarte mulți lucrători s-au reorientat profesional în ultimii doi ani, marcați de pandemia de COVID-19, iar interesul pentru munca pe litoral a scăzut.

„Este principala problemă cu care se confruntă toată lumea. În momentul de față sunt locații, puncte de vânzare pe care nu le deschidem pentru că efectiv nu avem cu cine”, a adăugat Ion Biriș.

Președintele HORA spune că nici măcar eventuale creșteri de salarii nu ii conving pe oameni să revină pe pe litoral, unde volumul de muncă este foarte mare în lunile iulie și august.

„Nu ajungem în momentul în care interviurile să ajungă și să nu ne înțelegem la bani. Nu există interes”, a mai spus Ion Biriș.

Antreprenorii de pe litoral s-au reorientat către muncitori din Asia, al căror număr a crescut față de alți ani.

Anul acesta pe litoral sunt așteptați mai mulți turiști față de anul trecut, acest lucru fiind reflectat în numărul mare de rezervări, a mai adăugat Ion Biriș.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Analiză Google: Țările preferate de români pentru vacanța de vară | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.