Confidenţialitate

Partidele din noua coaliție de guvernare, chemate la Cotroceni pentru consultări cu președintele României | AUDIO

Partidele care vor forma noua coaliție de guvernare au fost chemate astăzi la Palatul Cotroceni pentru consultările cu președintele Iohannis. Consultările sunt o formalitate, deoarece rezultatul este deja cunoscut: noul cabinet va fi format din PSD, PNL și UDMR și va fi condus de generalul Nicolae Ciucă.

PNL, PSD și UDMR au fost chemate împreună la consultările de la Palatul Cotroceni.

„Cred că e bine că am ajuns în faza asta când se conturează formarea unui Guvern”, i-a întâmpinat Klaus Iohannis pe reprezentanții celor trei partide.

Anterior consultărilor, PSD și PNL au aprobat în forurile de conducere intrarea la guvernare și formula noului cabinet.

La PSD, partidul cel mai câștigat din această negociere, votul a fost unanim. Social-democrații și-au adjudecat cele mai multe și cele mai importante ministere ale noului guvern: Finanțele, Transporturile, Munca, Sănătatea, Apărarea, Agricultura și Economia.

Liberalii au pierdut întâietatea în guvern, au pierdut un minister față de ce aveau înainte și s-au ales cu portofolii precum Justiția, Internele, Educația, Energia, Externele, Fondurile Europene, Digitalizarea și turismul.

De altfel, PNL este zguduit de convulsii interne, mai mulți lideri ai partidului cerându-i demisia lui Florin Cîțu. Și votul pentru intrarea la guvernare cu PSD în formula agreată de echipa de negociere a fost la limită.

La rândul lor, cei de la UDMR au reușit să-și păstreze cele trei ministere deținute anterior: dezvoltarea, Mediul și Sportul.

Autor: Cristian Citre

Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu / Florin Cîțu / Kelemen Hunor

Citește și: Noi consultări la Cotroceni pe tema formării guvernului. PNL, PSD și UDMR vor prezenta o propunere comună de premier

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.