Confidenţialitate

Noi consultări la Cotroceni pe tema formării guvernului. PNL, PSD și UDMR vor prezenta o propunere comună de premier

Șeful statul va avea luni, la Palatul Cotroceni, noi consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării premierului.

“În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) şi ale art. 103 alin. (1) din Constituţia României, preşedintele Klaus Iohannis a invitat, la Palatul Cotroceni, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru”, a informat, vineri, Administraţia Prezidenţială.

De la ora 12.00, Preşedintele Klaus Iohannis se întâlnește cu delegația comună a PNL, PSD și UDMR. De la ora 12 și 30 de minute, la Cotroceni sunt așteptați reprezentații USR, iar de la ora 13.00 cei ai AUR. Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale va discuta cu șeful statului de la ora 13 și 30 de minute.

După destituirea prin moțiune de cenzură a cabinetului PNL-UDMR condus de liberalul Florin Cîțu, în septembrie, criza politică de la București s-a tot prelungit.

Duminică, după o nouă rundă de negocieri între reprezentanţii PNL-PSD-UDMR şi minorităţi, s-a convenit o propunere comună de premier.

Sursele politice îl favorizează pe liberalul Nicolae Ciucă pentru postul de șef al guvernului de coaliție.

Social-democrații vor obține, în schimb, portofolii cu greutate, precum Finanțele, Transporturile și Munca, alături de alte 7 ministere.

După model unguresc, UDMR a obținut înființarea unui minister de sine stătător al Familiei, a cărui misiune va fi să găsească soluții pentru a spori natalitatea.

S-au împărțit și funcțiile din eșalonul doi, anume cele de secretari de stat, conform ponderii din legislativ.

În ajun, cele trei partide au finalizat negocierile politice prelungite.

De la ultimele discuții a lipsit președintele PNL. S-a viralizat o fotografie cu Florin Cîțu singur, într-o cafenea, în timp ce colegii săi negociau prezența în viitorul cabinet.

Fostul premier Ludovic Orban consideră catastrofale rezultatele negocierilor. “Toate structurile din subordinea Secretariarului General al Guvernului” vor fi sub comandă pesedistă”, a ținut să remarcă fostul președinte al PNL, ale cărui zile în partid par numărate.

Ludovic Orban a mai anunţat că va merge, luni, la şedinţa conducerii PNL, pentru a vota împotriva guvernării cu PSD.

Noua majoritate va prelua și controlul în comisiile parlamentare conduse în prezent de USR.