Confidenţialitate

Parlamentul va stabili când se vor organiza alegerile locale | AUDIO

Aceasta este decizia luată de Camera Deputaților prin vot decizional. Scrutinul poate fi programat la șase luni după încetarea stării de urgență.

În plus, aleșii au modificat ordonanța Guvernului, astfel încât data alegerilor să fie stabilită de Parlament, prin lege organică, cu 75 de zile înainte de votare.

Liderul Pro România – Victor Ponta, în timpul dezbaterilor:

Permite ca Parlamentul, în care sunt reprezentate toate forțele politice, să stabilească data alegerilor locale. Aștept cu mare, mare interes, ca Partidul Național Liberal să atace ordonanța dată de guvernul PNL la Curtea Constituțională”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Deputatul PSD – Florin Iordache, cel care a prezidat ședința Camerei, spune că varianta modificată astăzi clarifică lucrurile:

“De ce vă deranjează pe dumneavoastră faptul că Parlamentul va fi cel care va stabili data alegerilor? În rest, tot ce înseamnă calendar electoral și organizarea alegerilor, va rămâne că până acum, AEP împreună cu Guvernul să organizeze alegerile. Deci, logica noastră este foarte bună, dumneavoastră nu aveți nicio problemă, dacă vreți să atacați la Curte, puteți ataca, ca de obicei, propria ordonanța pe care a dat-o guvernul”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liberalii sunt nemulţumiţi de modificările aduse Ordonanței în Cameră. Deputatul PNL Gabriel Andronache:

“Ați introdus în Comisia Juridică o serie de amendamente, care încalcă mai multe principii constituționale. Vreau să vă dau un singur exemplu. Ați stabilit că mandatele aleșilor locali se prelungesc de la data la care încetează starea de urgență sau starea de alertă? Textul este neclar”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

PNL are acum posibilitatea să conteste la Curtea Constituțională proiectul care a trecut de votul Camerei Deputaților. Legea va merge acum la promulgare.