LIVE TEXT: Cele mai importante momente din timpul dezbaterii moțiunii de cenzură

Guvernul Orban a fost demis. Moțiunea de cenzură (Textul poate fi consultat aici) a fost dezbătută și votată începând cu ora 12:00, în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului.

Pentru a trece, avea nevoie de 233 de voturi, dar a obținut 261.

Cele mai importante momente din cadrul ședinței: 

Ludovic Orban a spus în timpul ședinței, despre inițiatorii moțiunii, că „sunteți parlamentari născuți din pixul lui Dragnea și nu veți scăpa de stigmatul ăsta”.

Acesta a adăugat: „Trei ani de zile l-ați slugărit cu râvnă, ați votat toate acțiunile antiromânești, care au aruncat în aer România, care ne-a stricat imaginea. Puteți să faceți ce vreți, nu mă las judecat de voi, ați arătat în trei ani de zile de ce sunteți în stare.

Voi ați dat OUG pentru a scoate din închisiare pușcăriabilii. Noi am adoptat OUG pentru a salva prostiile și incompetența voastră.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La finalul dezbaterii, Orban a adăugat: „Nu voi răspunde la bădărănii și minciuni nenorocite spuse. Nici măcar nu m-ați ascultat cu privire la ordonanță, noi am prorogat cu un an intrarea în vigoare a coplății, introdusă de PSD. Mai mult, le e interzis spitalelor să ceară bani în plus de la pacienți.

Când aud de povestea cu împrumuturile, îmi dau seama că nu mai există limita nerușinării la PSD, suntem obligați să luăm împrumuturi pentru corectarea deficitului bugetar pe care ni l-ați lăsat în cârcă.

Ați făcut o campanie să vă despărțiți de șeful vostru. E vorba de niște poze cu mine din 2009, făcute după turul 2 al alegerilor prezidențiale, când conducerea PSD a venit să mulțumească conducerii PNL, domnului Antonescu, cel cu care v-ați înțeles să faceți USL, schimbul de geci au fost făcute cu următorul scop: președinții celor două partide mi-au cerut mie și lui Dragnea să ieșim îmbrăcați în culorile gecilor celorlalte partide.

Domnul Dragnea a ieșit la conferința de presă în geacă galbenă, iar eu nu am ieșit de rușine, că nu voi accepta niciodată să port această geacă.

Când ieșiți pe stradă sunteți în minoritate, doar în parlament sunteți majoritari”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu: „Dacă până ieri înainte de ședința de guvern eram îngrijorat de ceea ce se întâmplă, după ședința de ieri și discursul domnului Orban de astăzi, sunt revoltat. Mă mir că un om cu asemenea structură antidemocratică, un om care nu poate digera democrația a putut să ajungă prim-ministru.

În loc să guvernați România, de trei luni visați la cum să vă păstrați scaunul, iar România stă neguvernată. O țară nu poate fi condusă prin OUG și angajări de răspunderi.

Ați primit un mandat pentru a vă ocupa de nevoile oamenilor, dar agenda PNL nu este aceea cu cea a cetățenilor. Nimic pentru oameni: drumuri nu, sănătate nu, alocații și pensii nu.

Ați adus haos și instabilitate. Sunt revoltat pentru că stați și visați cum să vă păstrați fotoliul de premier, iar miniștri fac prostii, domnule Orban. Vă rog să vă treziți”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Senatorul PSD Florian Bodog: „Mi-a fost frică că rămâne moțiunea fără proiect, că îi vine rău domnului premier. Un guvern care dă vina pe Parlament pentru propria incompetență trebuie să plece.

Un guvern care nu poate guverna trebuie să plece. Parlamentul le-a dat o șansă toamna trecută. Acum e timpul pentru o nouă șansă – de a pleca către amicii din marile corporații. față de care cred că au jurat credință, nu față de români.

Prin ordonanța dată pentru sănătate am aflat, din presă, că ați scos programele naționale din incidența achizțiilor publice. Vă place când se dau proiecte de legi pentru eliminarea pensiilor speciale, care nu elimină nimic? Cum dau zeci de ordonanțe într-o noapte?”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul USR, Dan Barna: „Am fi putut discuta despre soluții pentru găsirea banilor pentru pensii, alocații sau Autostrada A8. Dar dvs. din PSD și UDMR ați vrut să discutăm despre Ev Mediu și baroni, despre o mână de primari care vor să își păstreze benficiile, pentru că le e frică de votul oamenilor.

Domnule Hunor, cât mai jucați partida virginității interesate? Când începeți să gândiți pentru alegătorii care vă dau votul? De când un primar loial e mai bun decât unul competent?

De ce nu sunteți cinstit până la capăt și puneți trandafiri pe sigla UDMR? Să recunoașteți că sunteți mai atașat de PSD față de minoritatea maghiară.

Toată România se întreabă dacă nu asistăm cumva la un blat PNL – PSD, la un episodul USL 2? Așteptăm, domnule Orban, să vă țineți cuvântul privind alegerea primarilor în două tururi. Vremea înțelegerilor pe sub masă a trecut.

Noi votăm la vedere împotriva moțiunii, dar nu e un vot de susținere pentru guvernul minoritar”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul Pro România, Victor Ponta: „După răcnetele de la început, cred că putem vorbi rațional despre ce avem de făcut azi. Nu mai are legătură cu alegerea primarilor în două tururi.

Știți foarte bine, nu am votat acest guvern, știam că domnul Orban mai mult decât să se înțeleagă cu Iordache să facă o șosea prin munte nu e în stare. După trei luni ați ajuns la o înțelegere, PNL și PSD.

Există o explicație, le era frică de faptul că nu trece moțiunea. Pe mine m-au convins să îi o votez. Să știi, dragă Ludovic, că eu m-am operat la picior, nu am fost la clinici de dezalcoolizare, că alea sunt private”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor: „De multe ori auzim și spunem că vrem o țară ca afară. E firesc să ne gândim la țara noastră ca la propriul cămin, care să fie confortabil și să arate ca în țările din Vest.

Ca să ajungem acolo, e nevoie să acționăm ca politicienii din țările respective. Ar trebui să respectăm cuvântul dat, iar dacă nu reușim din rațiuni politice, să nu ne mirăm.

Trebuie să construim o cultură politică bazată pe credibilitate și încredere, dle Barna. Ar trebui să lăsăm ipocrizia în afara parlamentului.

Ca să avem o țară ca afara, trebuie să renunțăm la următoarea sintagmă, domnule Dan Barna: „scopul scuză mijloacele”. Ar trebui să renunțăm definitiv la obiceiul la a ignora Parlamentul.

UDMR nu este de acord cu forma sau conținutul angajării acestei răspunderi (alegeri în două tururi). Avem o singură alternativă de a opri această aventură: moțiunea de cenzură”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu: Doresc să anunț că ALDE nu va vota moțiunea. Am spus foarte clar că suntem în favoarea alegrii primarilor în două tururi, pentru a scădea hegemonia partidelor mari.

Acestea sunt atributele votului în două tururi. Mai menționez că noi nu votăm, pentru ca noi să nu asfaltăm drumul către anticipate.

Vreau să mă refer la un fapt petrecut ieri: căruța de OUG ale Guvernului, într-o modalitate chiar sfidătoare la adresa Parlamentului. Acest gest nu poate rămâne nesancționat.

Cer celor doi președinți ale Camerelor Parlamentului să sesizeze CCR, aveți datoria de a apăra Parlamentul”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS