În ajunul moțiunii de cenzură, guvernul Orban adoptă măsuri pe bandă rulantă

În așteptarea primei moțiuni de cenzură împotriva sa, guvernul condus de Ludovic Orban a adoptat măsuri pe bandă rulantă, marți, într-o ședință maraton, semn că liberalii nu sunt siguri de supraviețuirea cabinetului.

Executivul a adoptat ordonanța prin care spitalele private vor putea accesa programe publice de sănătate. Vicepremierul Raluca Turcan a explicat că, prin această liberalizare, pacienţii aflați în stare critică vor beneficia de tratament în cel mai apropiat spital, fie de stat, fie privat, costurile fiind asigurate.

Cabinetul Orban a aprobat ajutoare de urgenţă de peste un milion și jumătate de lei pentru aproape 500 de familii şi persoane singure, dar și aproape 60.000 de bilete de tratament balnear pentru acest an, urmând a fi repartizate prin Casa de Pensii.

Guvernul a dat undă verde extinderii programului „Masă caldă în școli”. Peste 65.000 de elevi din 150 de unități de învățământ vor beneficia de un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi, în limita valorii zilnice de 10 lei/persoană.

Prin ordonanță de urgență, guvernul a reglementat circulația tronitelor electrice, vehicule care vor putea circula doar pe carosabil, nu și pe trotuare. Vârsta minimă a celui care circulă cu o trotinetă electrică a fost stabilită la 14 ani. Casca de protecţie devine obligatorie pentru cei sub 16 ani, iar viteza maximă de deplasare va fi de 25 km/h.

Executivul a adoptat și ordonanţa de urgenţă prin care schimbă cadrul legislativ pentru parlamentare. Astfel, alegătorii vor putea vota pe liste suplimentare la orice secţie din ţară sau străinătate, indiferent unde își au domiciliul. În diaspora se va putea vota timp de 3 zile. Data alegerilor trebuie anunţată cu 50 de zile înainte, iar anunţul se poate face la 5 zile de la momentul dizolvării legislativului.

În schimb, a fost abandonată ordonanţa de urgenţă care ar fi modificat sistemul de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene. PNL voia ca aceștia să fie desemnați din rândul consilierilor, nu prin vot direct. Ministrul Cătălin Predoiu a avertizat că o asemenea schimbare ar fi încălcat constituția întrucât s-ar fi făcut din scurt, cu doar câteva luni înante de scrutin. Însă, în cazul alegerii primarilor, ministrul spune că lucrurile sunt diferite, întrucât se modifică doar numărul de tuturi de scrutin.

Dezbaterea moțiunii de cenzură va începe miercuri, la ora 12.00. Demersul PSD-UDMR are nevoie de 233 de voturi favorabile.

Moțiunea urmează asumării răspunderii guvernamentale pe modificarea legislației electorale, astfel încât să se revină la sistemul celor două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.

Deși încrezător în șansele sale, Ludovic Orban a anunţat că, în eventualitatea în care moțiunea ar trece totuși, el va prezenta aceeaşi formulă de cabinet.

Liberalii consideră că de fapt, prin această moțiune, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, îşi joacă mandatul la şefia partidului de opoziție.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS