Confidenţialitate

Parlamentarii vor modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală. Condamnarea și arestarea preventivă vor fi mult mai dificile

DNA reacţionează, după ce mai mulți parlamentari de la PSD au propus modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală.    Activitatea Direcției Anticorupție ar fi grav afectată, iar identificarea și pedepsirea infractorilor ar fi cu mult îngreunată, spun procurorii.  În plus, DNA amintește că noile coduri au fost adoptate recent de Parlamentul României, în urma unor dezbateri îndelungate.

  3 senatori ai Partidului Conservator și ai PSD propun modifiarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, astfel încât măsurile preventive să fie luate dacă există probe sau indicii temeinice – și nu ”suspiciuni rezonabile”, cum prevede acum legislația.

Practic, arestarea preventivă a unor suspecți va fi mai dificilă. Inițiatorii sunt Cristiana Anghel de la PC şi Ovidiu Donţu şi Ioan Chelaru de la PSD.

Amendamentul a fost susţinut în şedinţa comisiei juridice de senatorul PSD Ovidiu Donţu şi a fost adoptat cu majoritate de voturi.

Astfel, alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege și anume ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă ”suspiciunea rezonabilă” că o persoană a săvârşit o infracţiune” s-a modificat cu următoarea formulare: ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală”. Senatorul PSD Ovidiu Donțu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Alți parlamentari, alte modificări.

  10 aleși, 9 de la PSD și unul de la minorități, au depus la Senat un proiect de lege care aduce mai multe modificări Codului de Procedură Penală – cu scopul de a îngreuna activitatea procurorilor.

Reținerea, arestarea și condamnarea ar fi mai greu de obținut, iar termenele de prescripție ar fi reduse.

Dintre cei 10 inițiatorii, 4 sunt cercetați penal sau trimiși în judecată, între care și Marius Manolache, finul premierului Ponta.

Laura Ștefan, coordonatoare a activităților anticorupție pentru organizația neguvernamentală Expert Forum:

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.


Proiectul prevede că reținerea, arestarea și condamnarea ar fi mai greu de obținut – iar termenele de prescripție ar fi reduse.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De menționat că în proiect a fost introdusă o nouă infracțiune: abuzul de putere al organelor judiciare.

Documentul a fost depus la Senat joi, 2 aprilie.