Confidenţialitate

Parlamentarii vin la muncă dumincă, pentru a se citi moțiunea de cenzură

Parlamentul se reunește în această după amiază,  într-o sesiune specială pentru a fi citit textul moțiunii de cenzură pe care PSD o depune împotriva propriului Guvern.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, le-a trimis SMS-uri şi deputaţilor opoziţiei – în care îi informează despre programul de duminică al Parlamentului, când urmează să fie citită moţiunea de cenzură, şi îi roagă să fie prezenţi. Deputatul USR Iulian Bulai a dezvăluit pe Facebook că a primit mesajul de la Liviu Dragnea.

PSD a transmis într-un comunicat că premierul Sorin Grindeanu şi Victor Ponta (care a preluat functia de secretar general al guvernului) nu reprezintă partidul, iar acțiunile lor sunt ilegale și neconstituționale. Mai mult, reprezintă: o “tentativă de preluare prin forţă a puterii executive a statului”.

Astăzi va fi citită moțiunea, urmând ca în această săptâmână să fie dezbătută și votată.

O să convocăm colegii parlamentari pentru duminică şi duminică, începând cu ora 16.30, în plenul Parlamentului, se va citi moţiunea de cenzură. Asta înseamnă că programul pentru ziua de duminică va fi următorul: începând cu ora 15.00, vor avea loc şedinţele de grup ale grupurilor parlamentare social-democrate şi ALDE. De la 16.00 va avea loc şedinţa Birourilor Permanente reunite, iar de la 16.30 şedinţa de plen reunit, în care va fi citită moţiunea de cenzură“, a anunţat Mihai Fifor, la sediul PSD.

Potrivit Constituţiei, retragerea încrederii acordate Guvernului se face prin adoptarea unei moţiuni de cenzură în plenul reunit al Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

După depunerea moţiunii de cenzură, ea trebuie citită în plenul comun al Parlamentului în cel mult 5 zile, iar dezbaterea şi votul trebuie să aibă loc cel târziu la trei zile după aceea.

CONFLICTUL DRAGNEA- GRINDEANU SCINDEAZĂ PSD

Pentru ca o moţiunea de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în plenul reunit al Parlamentului, iar PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari. Totuși, se anunță un vot cu emoții pentru PSD. Surse din cadrul organizației de la Iași a partidului susțin că doar unul din cei 9 parlamentari ai filialei ar vota împotriva lui Sorin Grindeanu.

În plus, premierul Sorin Grindeanu are sprijin și de la filiala din Timiș. Aflat în vizită ieri în județ, a fost primit cu urale de colegii de partid.  Le-a cerut susținerea pentru a rămâne în funcție și pentru ca moțiunea de cenzură depusă de PSD în Parlament să pice.

Europarlamentarul Cătălin Ivan susţine că în acest moment sunt 15 parlamentari PSD care nu vot vota moţiunea de cenzură a social-democraţilor împotriva propriului guvern.

În acest moment sunt cincisprezece deputaţi şi senatori PSD din Moldova şi nu numai, cu care am vorbit doar eu, care nu vor vota moţiunea. Şi este abia sâmbătă dimineaţa”, a scrie Cătălin Ivan pe pagina sa de Facebook.

OPOZIȚIA NU PARTICIPĂ LA VOT 

PNL a anunțat că nu participă la vot. Nu vrea să se implice într-o luptă internă a social-democraților.  Proaspăt ales ieri președinte al partidului, Ludovic Orban și-a îndemnat colegii să susțină organizarea de alegeri anticipate.

UDMR nu a decis deocamdată dacă va vota moțiunea sau dacă va lua parte la vot. Președintele Uniunii, Kelemen Hunor a mai spus că abia miercuri UDMR va stabili dacă votează sau nu moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

Uniunea Salvați România nu va participa la votul pentru moţiunea de cenzură, pentru că este o luptă internă a PSD, a anunțat președintele interimar, Elek Levente. Conducerea USR consideră, citez, că „singura ieşire onorabilă din criză ar fi convocarea alegerilor anticipate întrucât PSD şi-a pierdut credibilitatea”.