Confidenţialitate

Părintele Calistrat Chifan, cel care ar fi agresat două femei în curtea bisericii, nu mai are voie să slujească

Preotul din judetul Iași, acuzat că a agresat săptămâna trecută două femei în curtea Mănăstirii Vlădiceni, nu va mai avea voie să slujească. Decizia aparține Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și va fi menținută pe toată perioada cercetărilor, până la verdictul ce va fi dat de conducerea instituției de cult. 

„Confirm faptul că Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni a fost oprit de la slujirea celor sfinte pe durata cercetărilor. În luarea unei decizii finale se va lua în calcul și rezultatul plângerii depuse la Poliție de persoana implicată în incident.

O astfel de situație produce, desigur, multă durere și întristare; ea devine prilej de sminteală și de judecată.

Perioada de post care începe mâine este, pentru toți credincioșii ortodocși, și un timp al pocăinței, al cercetării conștiinței, al mărturisirii păcatelor proprii. Nădăjduim să fie timp cu folos, care să aducă mângâiere celor răniți și pace inimilor tulburate”, a transmis Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

Oprit de la slujire înseamnă că preotul Calistrat Chifan nu mai are voie să slujească. În schimb, acesta poate sta de vorbă cu credincioșii, dar nu-i mai poate spovedi. Totodată preotul poate participa la Sfânta Liturghie, dar nu ca preot slujitor.

Calistrat Chifan a explicat la BZI Live de ce nu se consideră vinovat:

„Le-am explicat cele patru puncte, conform legii cărora ceea ce fac nu fac corect: nu aveți voie să filmați, nu aveți voie să agresați lumea că e cult public, nu aveți voie să tulburați cultul public, e biserică publică creștină și nu aveți voie să jigniți persoane sau să agasați persoane. A scos telefonul să mă filmeze și când să i-l iau cealaltă mi-a pus piedică și m-am dus cu genunchiul în trotura, m-am ridicat și am împins-o pe aia de umăr, i-am luat telefonul din mână și am izbit-o jos și i-am spus la paznic dă-le afară.”

Preotul spune că le-a cerut două femei să nu mai filmeze și să nu mai supere alți credincioși. Calistrat Chifan mai acuză că a fost îmbrâncit:

„Aseară au scos o avocată din biserică de la Maslu, duminică s-a luat iară de ea și aia a venit să mă întrebe pe mine ce să facă. I-am spus: măi, nu fă circ cu astea că știi că sunt deplasate, lasă-le-n pace și când s-a dus spre biserică ele erau iar acolo. „Iar ai venit?” și atunci a venit și mi-o spus și am zis „dar unde sunt?”, în spate și atunci eu m-am dus să citesc Moliftele Sfântului Vasile. E clar că erau pregătite, ca drept dovadă că în momentul când eu m-am dus să vorbesc cu ele pașnic ele au luat-o cu isteria.”

Foto: Captură video News Alert / Libertatea

Citește și: Reguli stricte pentru preoți la spovedanie, impuse de BOR. Glumele inadevcate și gesturile indecente sunt interzise