Palestinienii și UE reacționează după ce SUA și-a modificat poziția față de coloniile israeliene din Cisiordania

Administraţia americană a anunțat că își modifică poziţia faţă de coloniile israeliene din Cisiordania. Ele nu vor mai fi considerate ilegale din punctul de vedere al dreptului internațional.

Decizia administrației Trump e diametral opusă politicii din mandatele lui Barack Obama. Ea era de așteptat să provoace nemulțumirea Autorității Palestiniene, a statelor musulmane, dar și a multor cancelarii occidentale.

Secretarul General al Organizației pentru Eliberarea Palestiniei a condamnat comportamentul Statelor Unite. Conform criticilor transmise de oficialul palestinian, Israelul fură pământul și confiscă resursele naturale ale palestinienilor, divizând, dislocând și restricționând libertatea de mișcare a poporului palestinian.

Uniunea Europeană a reafirmat poziția pe care o are în raport cu acțiunile de colonizare ale israelienilor, considerându-le ilegale în acord cu dreptul internațional.

La polul opus, oficialii israelieni au salutat decizia Washingtonului, afirmând că „Statele Unite au adoptat o politică importantă care îndreaptă o greșeală istorică”.
Conform aprecierilor făcute de oficialii israelieni și a militanților în favoarea coloniilor, schimbarea adoptată de americani demonstrează faptul că a venit timpul pentru Israel să obțină controlul permanent asupra regiunilor din Cisiordania, într-un demers care pune capăt aspirațiilor palestinienilor de obținere a independenței.

Coloniile au fost înființate de Israel în teritoriile ocupate în urma războiului de șase zile din 1967.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS